STAV

Odluke vlasti FBiH o prostornom planu ZH županija neće poštivati

platforma
VL
19.09.2011.
u 09:15

Ministar Topić poručio da se nelegalne odluke neće primjenjivati u ZHŽ-u

Platformaške vlasti Federacije BiH žele pod svaku cijenu zaobići županije i donijeti jedan od najvažnijih dokumenata - prostorni plan Federacije BiH koji bi uključio samo interese većinskih bošnjačkih područja te istodobno potpuno ignorirati hrvatske sredine, čemu se kane oštro suprotstaviti iz županija s hrvatskom većinom. 
Nelegalni ministar Desnica Radivojević je, po nalogu svojih mentora iz Stranke demokratske akcije, 1. lipnja ove godine imenovao Savjet plana, posebno značajno tijelo koje prati cijeli tijek izgradnje dokumenta prostornoga plana. Dakako da je takvu odluku donio bez ikakva konzultiranja županija od kojih svaka mora imenovati jednoga člana u ovo tijelo.

Krše svoje propise

“U sastav Savjeta obvezno ulaze, osim predstavnika federalnih ministarstava i predstavnika svih deset županija Federacije BiH, i predstavnici resornog ministarstva Vlade Republike Srpske”, navod je iz dokumenta FBiH koji je dovoljno jasan, no ne i, čini se, za nelegalnu Vladu Federacije. Zbog nezakonite odluke reagirao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije Ivan Topić koji je upoznao Radivojevića o kršenju propisa, na što nije dobiven nikakav odgovor. Štoviše. Federalno ministarstvo je 19. kolovoza pozvalo predstavnika ove županije da sudjeluje na sjednici Savjeta prostornoga plana. No, poziv za sastanak koji se održava u Sarajevu stigao je u županiju u podne, a sastanak je sazvan u deset sati u Sarajevu. To je više nego očigledno kako se željelo izbjeći sudjelovanje predstavnika ove županije koja je uputila vrlo nezgodna pitanja nelegalnoj vlasti.

Jasan odgovor

“Sve ovo govori o nezakonitom djelovanju Federalnog ministarstva prostornog uređenja pri izradi prijedloga i dokumenata za prostorni plan Federacije BiH, kao jednog od najbitnijih dokumenata, kako za Federaciju BiH, tako i za županije”, rekao je ministar Topić. Dodao je kako je posve jasno kako županijama nije omogućeno sudjelovanje u izradi jednoga od najvažnijih dokumenata Federacije. 
“Dokumenti doneseni na ovakav nezakonit način neće obvezivati Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije da usklađuje svoje prostorne dokumente prema prostornim dokumentima višeg reda (Federacije BiH)”, ustvrdio je Topić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?