Sjednica

Odluke o smjenama na državnoj razini nakon lokalnih izbora u BiH

Vijeće ministara
04.10.2012.
u 08:51

Očekivalo se kako će smjene biti izglasane prije lokalnih izbora

Izvanredno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH najavljeno za petak, 5. listopada ipak neće biti održano. Iako su sami bili inicijatori sazivanja sjednice na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevu za smjenu ministra vanjskih poslova, Zlatka Lagumdžije te obavio drugi krug glasovanja o nepovjerenju dopredsjedatelju Zastupničkog doma Denisu Bećiroviću, SNSD i SDS zatražili su da se već zakazana sjednica odgodi. Kao razlog navode završnicu predizborne kampanje i nemogućnost većine zastupnika da zbog stranačkih obveza organiziraju dolazak na zasjedanje u Sarajevo.

Datum nepoznat

Kada će biti održana najavljena sjednica, još uvijek je neizvjesno. Moguće je da se predložene točke dnevnog reda razmatraju i na redovitom zasjedanju Zastupničkog doma koje bi se trebalo održati 23. listopada. Do tada će biti poznati i rezultati lokalnih izbora, a vjerojatno i struktura buduće vladajuće koalicije na državnoj razini. Stranke koje dožive poraz na lokalnim izborima vjerojatno će biti diskvalificirane iz razgovora o rekonstrukciji državne vlasti. Takav pristup, manje-više zagovaraju svi ključni politički akteri u zemlji pa je i zahtjev srpskih stranaka za odgodu sjednice državnog Parlamenta potpuno logičan. Izjašnjavati se o smjeni Lagumdžije i Bećirovića prije održavanja lokalnih izbora bilo bi preuranjeno, baš kao što bi bilo preuranjeno i smjenjivati dvojicu ministara i jednog doministra iz SDA. Sjednica Doma naroda na kojoj bi se trebalo glasovati o ovom zahtjevu zakazana je za 9. listopada, odnosno dva dana nakon održavanja lokalnih izbora. Tada će već biti jasno koje su stranke dobile, a koje izgubile na popularnosti kod biračkog tijela te čiji potezi u aktualnoj političkoj krizi imaju veću potporu građana. Ponajprije se to odnosi na bošnjačko biračko tijelo. Osim što će odlučivati o tome tko će činiti vlast u lokalnim zajednicama, birači na većinski bošnjačkim područjima uputit će jasnu poruku koga smatraju odgovornim za krizu vlasti - SDP ili SDA.

Tko ostaje u vlasti

Nije tajna da će vjerojatno od opredjeljenja ovog dijela biračkog tijela na lokalnim izborima izravno ovisiti i koja će od dvije spomenute stranke ostati u vlasti, a koja će prijeći u oporbu na državnoj razini. Teorijski postoji mogućnost da se u vlasti nađu obje stranke, iako iz SDP-a za sada odbacuju takvu mogućnost. Situacija bi trebala biti potpuno jasna već u prvom tjednu nakon lokalnih izbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?