SJEDNICA PIC-a

Odluka o novom Statutu Mostara i državnoj vlasti

Paddy
VL FOTO
12.12.2011.
u 09:42

Ustavni sud BiH donio je odluku o izmjenama nametnutog Statuta Grada Mostara, smatrajući ga u pojedinim dijelovima neustavnim

Formiranje državne vlasti u BiH, provedba odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Grada Mostara, neusvajanje proračuna državnih institucija, pitanje fiskalne stabilnosti, teme su o kojima će Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) danas i sutra raspravljati na sjednici u Sarajevu. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira će također, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika, razmotriti i prepreke koje stoje na putu provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma i napretka u realizaciji programa “pet plus dva”.

 

O Statutu Mostara

 

Posebno će biti zanimljivo kakav će stav politički direktori Vijeća za provedbu mira u BiH donijeti po pitanju odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Grada Mostara, a koji je, podsjetimo, odbio Klub Bošnjaka u mostarskom Gradskom vijeću. Oni tvrde da Ustavni sud BiH ne može mijenjati Statut Grada, a odluka je donesena u listopadu 2010. godine. U njoj je zatražena djelomična promjena Statuta Mostara, koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown, kao i izmjene Izbornog zakona BiH, ocjenjujući ih neustavnim. Naknadnom odlukom Ustavni sud BiH ocijenio je neustavnim odredbe prema kojima se u Gradsko vijeće Mostara s područja svake od šest bivših mostarskih općina bira jednak broj vijećnika, premda one imaju vrlo različit broj birača.

 

Bošnjaci protiv izmjena

 

Sporna je i klauzula po kojoj građani iz središnje gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće. Suci Ustavnog suda smatraju da su odredbe Izbornog zakona o različitom broju birača u izbornim područjima u Mostaru protivne Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, dok se onemogućavanjem birača iz središnje zone grada Mostara da biraju vijećnike koji bi ih zastupali - krši Ustav BiH. Bošnjački vijećnici, s druge strane, smatraju kako je od OHR-a nametnutim Statutom osigurana ravnopravnost, da bi se njegovom promjenom stvorili politički preduvjeti u dominaciji jednog naroda u odnosu na druge. “Nova organizacija grada Mostara može se izvesti samo zajedno s promjenom Ustava Bosne i Hercegovine ”, zaključak je Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću. Članice Upravnog odbora PIC-a su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države, zemlja koja trenutno predsjedava Europskom unijom, Europska komisija te Organizacija islamske konferencije (OIC), koju kao članicu predstavlja Turska.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?