Razgovor

Odgovornost za krizu je na SDP-u

Kaplan
11.09.2012.
u 09:29

Zbog aktualne političke krize, za očekivati je i probleme u formiranju vlasti u općinama nakon izbora

Kriza vlasti u Federaciji BiH traje već mjesecima, a sve je više onih koji kažu kako će njezin rasplet umnogome ovisiti i o ishodu lokalnih izbora koji su pred nama. Ministar kulture i sporta FBiH i član Predsjedništva SDA Salmir Kaplan kaže kako će rezultati lokalnih izbora pokazati koje politike imaju podršku građana, a koje ne. S Kaplanom smo razgovarali o radu Vlade, krizi vlasti i aktivnostima njegovog ministarstva.

 

Kako radi Vlada Federacije BiH imajući u vidu sva zbivanja oko promjene parlamentarne većine i činjenicu da je odnos snaga između SDP-a i ostatka “platforme” jednak?

 

Ako uzmemo u obzir svu složenost političke situacije, onda mogu kazati da Vlada ne radi loše, a možda bi čak mogli kazati da radi i dobro. Normalno je da se sve ovo odražava na rad Vlade i da ona ne radi onako kako je radila prošle godine u ovo vrijeme. Zaustavljena su sva imenovanja, ali pitanja koja se tiču države i funkcioniranja Federacije na Vladi u 95 posto slučajeva prolaze jednoglasno usprkos svim političkim neslaganjima. Zbog toga mislim da Vlada može dobiti prolaznu ocjenu, iako u nekim situacijama, kao što su požari koji su pogodili Federaciju proteklih tjedana, nismo najbolje reagirali kao Vlada.

 

Očekujete li da rezultati lokalnih izbora budu svojevrsni putokaz za sastav vlasti na višim razinama, federalnoj i državnoj?

 

Svakako da će lokalni izbori imati neizravan utjecaj na ukupnu političku situaciju. Oni neće promijeniti sastav Parlamenta Federacije BiH, ali će pokazati imaju li određene politike potporu građana ili ne. Ako SDA ostvari dobar rezultat, u što ja vjerujem, bit će to pokazatelj da SDP-ova politika nasilne promjene vlasti nema potporu građana. Nama će to biti dodatni motiv da ustrajemo u stavovima koje zastupamo otkako je počela ova politička kriza u Federaciji.

 

Odnos snaga u FBiH je takav da je nemoguće formirati vlast bez dvije od tri stranke – SDP, SDA i SBB. Koliko je realna opcija da dođe do pomirbe SDA i SDP-a?

 

SDA je uvijek gledao prvo državne pa tek onda stranačke interese. Mi smo sa stranačkog sastanka prije nekoliko dana poslali i poruku da se ne ide u smjene parlamentarnih rukovodstava ni na federalnoj ni na državnoj razini. To je bila neka vrsta pružene ruke koja možda nije značila potpuno pomirenje, ali jeste bila poruka da svi trebamo gledati interes države. Očito ta naša poruka nije naišla na razumijevanje, prvenstveno kod SDP-a. Sve dok je tako bojim se da nema mjesta za bilo kakav dogovor. Odgovornost za ovu političku krizu je najviše na SDP-u, jer je u cijeli ovaj projekt ušao bez konačne računice. Pravili su prvi i drugi korak ne razmišljajući što ih čeka na trećem ili četvrtom koraku i sada netko drugi treba biti kriv.

 

Možemo li doći u situaciju da jednu parlamentarnu većinu i vlast imamo na federalnoj, a drugu na državnoj razini?

 

Mi sada imamo situaciju da imamo jednu većinu u Parlamentu, a drugu u Vladi na istoj razini vlasti, tako da su moguće i sve druge kombinacije.

 

Hoće li se zbivanja na federalnoj i državnoj razini odraziti i na formiranje lokalnih vlasti u općinama nakon izbora?

 

Ova politička situacija se sigurno odražava i na lokalnu razinu i za očekivati je probleme u formiranju vlasti u općinama nakon lokalnih izbora. SDP je još prije nekoliko mjeseci donio odluku da ne žele ni s jednom strankom ići zajednički na izbore, što je vrlo loše za probosanske stranke u RS-u i dijelu Federacije. SDA je u interesu države i tada bio spreman progutati neke stvari i koalirati u tim dijelovima BiH s probosanskim snagama. SDP je odabrao drukčiji put. Njima to nije prvi put. Oni su u dva mandata odbili takvu koaliciju u Mostaru i tako omogućili HDZ-u da bude cijelo vrijeme na čelu grada. To znači da je koalicija SDP-a i HDZ-a na djelu već dugo.

 

Nakon višegodišnjeg zastoja, konačno je aktiviran projekt ulaganja EU-a u kulturno-povijesno naslijeđe Stoca. U kojoj je fazi trenutačno ovaj projekt?

 

Jedan od projekata koje sam zatekao kada sam preuzeo ministarsku dužnost je upravo projekt EU-a za Stolac koji je odobren još 2007. godine. Tim projektom je predviđeno ulaganje 1,5 milijuna eura u obnovu materijalnih spomenika kulture uništenih u ratu, a s ciljem poboljšanja međunacionalnih odnosa i zacjeljivanja ratnih posljedica. Taj projekt je zaustavljen 2009. godine i bila je krajnje upitna njegova provedba. Nama u BiH treba svaka moguća pomoć pa je logično da sam se angažirao kako taj projekt EU-a ne bi propao. Sa zadovoljstvom mogu kazati da je taj projekt sada ušao u završnu fazu, a to znači potpisivanje ugovora s izvođačima radova. Po mom mišljenju, odabir objekata koji će biti obnovljeni nije baš najsretniji, jer je riječ samo o objektima oko kojih je postignut puni konsenzus. No, najvažnije je da se projekt realizira, iako je moje mišljenje da ima objekata u Stocu čija je obnova bila prioritetnija.

 

Rezultati bh. sportaša na međunarodnoj sceni daleko su od zadovoljavajućih. Koliko BiH ulaže u sport i jesu li ta ulaganja dovoljna?

 

Nakon Olimpijskih igara u Londonu i simboličnih rezultata naših sportaša, svi traže krivce za takvu situaciju. Mislim da je odgovornost pa ako hoćete i krivnja za takvo stanje podijeljena između samih sportaša i institucija vlasti koje ne ulažu dovoljno u sport. Problem je mnogo složeniji od onoga kako ga percipira domaća javnost. Dominantno je mišljenje kako postoji novac za sport, ali ga ministri koji ne vole sport preusmjeravaju u kupovinu automobila ili neke druge svrhe. Kada bi to doista tako bilo, problem bi bio lako rješiv. Međutim, činjenica je da novčanih sredstava za sport nema. Žalosno je i apsurdno da se iz federalnog proračuna za sport izdvaja samo 1,5 milijuna KM, odnosno 0,75 posto proračuna. Iz tih sredstava se financiraju brojni savezi, manifestacije, gradnja objekata, odlazak sportaša na natjecanja. S tolikim ulaganjima BiH ne može očekivati medalje s velikih natjecanja. Ja ne mogu biti nerealan i tražiti da proračun za sport bude 10 milijuna KM, ali pola tog iznosa bi sigurno promijenilo situaciju u bh. sportu.

 

Vaše ministarstvo dobiva nadležnost i za pitanja mladih u FBiH i uskoro će se promijeniti i sam naziv Ministarstva. Što će mladi u Federaciji dobiti time?

 

To je regulirano zakonom o mladima, gdje je jasno navedeno da treba postojati jedno federalno ministarstvo koje će koordinirati rad ostalih ministarstava s mladima. Dogovoreno je da to bude Ministarstvo kulture i sporta, koje će sukladno tomu promijeniti i ime. Zbog dvomjesečnog neustavnog rada Parlamenta FBiH proceduralne aktivnosti su usporene, ali ja vjerujem da će to uskoro biti potpuno regulirano. Mi smo već u ovogodišnjem proračunu namjenski osigurali sredstva za projekte koji se tiču mladih. Najveći dio sredstava je podijeljen preko javnog poziva, a ostatak sredstava je dodijeljen Omladinskoj organizaciji Kult koja se u BiH najozbiljnije bavi problemima mladih i koja će biti naš partner u provedbi politike mladih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?