ZDRAVKO BORAS

Odgovarat će svi političari koji su se ogriješili o zakon

boras
VL FOTO
24.06.2011.
u 10:04

Ministar unutarnjih poslova ŽZH, ratni zapovjednik Specijalne policije, dugogodišnji vijećnik u OV-u Ljubuški govori o stanju sigurnosti u županiji, načinu na koji će raditi u svom mandatu, koaliciji...

Prije nekoliko dana formirana je Vlada Županije Zapadnohercegovačke, u kojoj je na dužnost ministra unutarnjih poslova imenovan Zdravko Boras iz Ljubuškog, ratni zapovjednik Specijalne policije i dugogodišnji vijećnik Općinskog vijeća Ljubuški. S ministrom Borasom smo razgovarali o novoj poziciji, suradnji s premijerom, ministrima, ali i drugim policijskim agencijama, sigurnosti...

Dobro ste poznati u Hercegovini, ali šira javnost malo zna za vašu prošlost, ulogu u ratu... Što ste prije imenovanja radili?

Kao što ste i sami rekli, u vrijeme Domovinskog rata, dakle u trenucima kada je bila ugrožena i fizička opstojnost Hrvata na ovim prostorima, bio sam jedan od zapovjednika Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne. Ponosan sam što sam u tim slavnim danima bio zapovjednik postrojbe koja je sudjelovala u brojnim teškim bitkama, koja nijednom nije uzmaknula pred neprijateljem i čiji nijedan pripadnik nije ukaljao ime ratnim zločinom. Mogu reći da sam bio jedan od vodećih ljudi osiguranja tadašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana prilikom njegovih posjeta BiH, a zapovijedao sam, među ostalima, i tada mladom policajcu, a današnjem policijskom ravnatelju Zoranu Galiću. Glede političkog djelovanja spomenuo bih da sam u dva mandata biran za vijećnika u OV-u Ljubuški, a na posljednjim općinskim izborima, premda sam se nalazio tek na devetom mjestu na HDZ-ovoj listi, zahvaljujući preferencijama građana dobio sam najviše glasova od svih HDZ-ovih kandidata. Zbog svega navedenog smatram da imam dovoljno znanja i iskustva da mogu kvalitetno obnašati ovu dogovornu dužnost.

Nemoguće je ne postaviti pitanje buduće suradnje s policijskim ravnateljem. Pitam Vas to imajući u vidu trzavice u odnosu ravnatelja i bivše koalicijske Vlade, posebice nakon što je policija podnijela kaznene prijave protiv većeg broja tadašnjih ministara sumnjičeći ih za korupciju. Što će se dogoditi ako policija osumnjiči za korupciju ili neko drugo kazneno djelo nekog od Vaših kolega?

Pokaže li se i najmanja sumnja da se ijedan od mojih kolega ogriješio o zakon sam ću od policijskog ravnatelja zatražiti da se provedu potrebni izvidi te da se protiv istoga podnese kaznena prijava, ako se te sumnje potvrde. Za mene nema i neće biti nedodirljivih.

Nikada od ravnatelja neću zatražiti da progleda kroz prste nekome tko se ogriješio o zakon, zato što taj netko dolazi iz redova moje stranke, niti ću od njega tražiti da podmeće mojim političkim protivnicima. Zapravo, jedino što ću od ravnatelja i njemu podređenih policijskih službenika tražiti jeste nepristranost u postupanju prema građanima, red, rad i disciplinu unutar Uprave policije te poštivanje hijerarhije u Ministarstvu. A hijerarhija je jasna. Ministar rukovodi ministarstvom, vodi politiku ministarstva i određuje prioritete u radu dok policijski ravnatelj ima potpunu autonomiju u rukovođenju policijom s tim da za rezultate odgovara ministru.

U kuloarima se naveliko govori o tome da koordinacija ministara unutarnjih poslova iz FBiH lobira kod međunarodnih faktora u BiH tražeći suglasnost za novu reformu policije. Tom reformom ukinula bi se pozicija policijskog ravnatelja, a operativno rukovođenje policijskim operacijama prešlo bi u ruke ministra. Kako se Vi, kao budući član Koordinacije ministara unutarnjih poslova, opredjeljujete po tom pitanju?

Tu inicijativu još mi nitko nije službeno izložio, tako da se ne mogu službeno očitovati, međutim, mogu reći svoje mišljenje. Smatram da bi reforma policije, o kojoj vi govorite, predstavljala ogroman korak unatrag. Takvom reformom poništili bi se pomaci postignuti u posljednjih desetak godina i ta bi reforma, de facto, predstavlja povratak u 2000. Istina, ukidanjem pozicije policijskog ravnatelja i jačanjem pozicije ministra stranka na vlasti mogla bi kratkoročno profitirati, međutim, dugoročno bismo svi, a prvenstveno građani, bili na gubitku. Stoga takvu inicijativu neću podržati, a vjerujem da je neće podržati ni moja stranka koja, podsjećam, ima natpolovičnu većinu u Skupštini ŽZH. Ne zaboravimo, u FBiH unutarnji poslovi nalaze se u nadležnosti županija, što znači da je Skupština ŽZH instancija koja odlučuje o tome kakav ćemo zakon o unutarnjim poslovima imati.

Koliko ste (ne)zadovoljni stanjem sigurnosti u ŽZH i koji će biti prioriteti u Vašem radu?

Stanjem sigurnosti donekle sam zadovoljan. Već nekoliko godina uočljivi su pozitivni trendovi, posebice u pogledu sigurnosti u prometu kao i po pitanju javnog reda i mira. Sasvim sigurno, određeni dio zasluga za to pripada i mojim prethodnicima, bivšim ministrima, na čemu im odajem priznanje. Kao ministar podržat ću sve inicijative i projekte koje su pokrenuli moji prethodnici, a koji su se pokazali uspješnima, dok ću istodobno nastojati otkloniti uočene manjkavosti sustava. Prioritet u radu bit će mi daljnja depolitizacija i profesionalizacija službe, policije kao i administrativnog osoblja, kako bi ovo ministarstvo postalo ono što tijelo unutarnjih poslova u demokratskoj zemlji i treba biti, tj. servis građanima i ujedno služba sposobna suprotstaviti se svim sigurnosnim izazovima.

Bojite li se poteškoća u funkcioniranju Vlade, s obzirom na to da je riječ o koalicijskoj Vladi?

Ne, upravo suprotno. Očekujem predan rad svih članova Vlade, a sa svoje strane najavljujem iskrenu suradnju s premijerom i ministrima, bez obzira iz koje stranke dolazili. S premijerom Ćosićem, kojeg iznimno cijenim kao čovjeka i političara, znam se od ranih 90-ih, obojica se ubrajamo u osnivače HDZ-a, a ti podaci govore dovoljno same za sebe. Uz iskrenu i bezrezervnu suradnju sa svim članovima Vlade najavljujem istu takvu suradnju i s predstavnicima lokalne vlasti, bez obzira iz koje strane dolazio načelnik općine ili predsjednik OV-a.

Na kraju razgovora, možete li najaviti svoje prve poteze?

Neke poteze već sam i povukao, naime, izborio sam se da Vlada isplati dobavljače onih materijala, bez kojih je rad policije nemoguć, a koje su nam dobavljači zbog neizmirenih obveza prestali dostavljati. Taj smo problem riješili. Obveza je ministra izboriti se da policija i administracija imaju sredstva za rad, i tu ću obvezu i ubuduće ispunjavati. Istodobno, od uposlenika ću tražiti veću radnu disciplinu, a od šefova službi racionalizaciju u trošenju povjerenih sredstava, s tim da racionalizacija ne smije i neće biti na uštrb službe, čime bi postala kontraproduktivna.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinbenik
20:12 24.06.2011.

Kao takav visoki duznosnik policije iz vremena rata,vjerovatno ce te se zalagati za otimanje hrane i naoruzanja koje je prolazilo kroz Hercegovinu i koje je ostalo jos uvjek nerazjasnjeno u skladu sa kojim je to zakonom otimano i gdje je zavrsila ta roba,vozila i oruzje koje je upucivano iz Hrvatske za pomoc braniteljima i narodu Hrvatskom koji je zivijo od Hercegovine sve do Posavine i kojemu je ta pomoc u tim trenutcima bila bitna,a mnoga nikada nije dosla ili je dosla u umanjenim kolicinama od poslane.Takodje se nadam da ce te raditi na rasvjetljavanju slucaja ubistva HOSovaca na podrucju gdje ste obavljali visoku duznost,kako navodite,u to vrijeme .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?