Sjednica Doma naroda

Odgoda sjednice Doma i rasprave o smjenama

Dom naroda
09.10.2012.
u 10:45

Nakon izbora lideri se trebaju sastati, razgovarati o rezultatima, te dogovoriti suradnju

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao je danas održati 21. sjednicu na kojoj je, između ostaloga, jedna od najvažnijih točaka trebala biti ona pod rednim br. 3 koja je glasila: “Potvrda odluke predsjedatelja Vijeća ministara BiH o smjeni ministra sigurnosti BiH, ministra obrane BiH i zamjenika ministra financija i trezora BiH”.

Prvo dogovor Kolegija

No, sjednica je odgođena. - Sjednica Doma naroda na kojoj je trebala biti potvrđena odluka predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministara i zamjenika ministra iz SDA je odgođena - priopćeno je jučer iz Ureda predsjedatelja ovog doma Dragana Čovića. U priopćenju nisu navedeni razlozi odgađanja, ali se napominje da će o datumu održavanja sjednice javnost biti naknadno obaviještena. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, na inicijativu SDP-a BiH, 25. lipnja je dostavio Parlamentarnoj skupštini BiH odluku o smjeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra obrane BiH Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra financija i trezora BiH Fuada Kasumovića. Većina izaslanika u Klubu bošnjačkog naroda je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 19. srpnja dostavila izjavu da je postupak razrješenja ministara i zamjenika ministra SDA u Vijeću ministara BiH štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, a nakon što Kolegij Doma nije postigao suglasnost o tom pitanju, slučaj je završio pred Ustavnim sudom BiH. Ustavni sud BiH odlučio je 24. kolovoza da odluke predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministra sigurnosti Ahmetovića, ministra obrane Ibrahimovića i zamjenika ministra financija i trezora Kasumovića nisu destruktivne po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u BiH.

Tihić predsjedatelj

Kako se doznaje sjednica je odgođena zbog postizbornog procesa, odnosno dok se ne zaokruže rezultati izbora i lideri ne dogovore o dinamici rada. Datum nove sjednice će biti određen naknadno, nakon što se članovi Kolegija Doma naroda dogovore o svemu. Lideri stranka su prije izbora izjavili da se za rješavanje unutarnjih pitanja i mogućih smjena trebaju sačekati izbori, te odvagati snage. Novi izborni pobjednici sada će tražiti načina za dogovor i izlazak iz političke krize. Predsjedanje Domom naroda upravo od danas preuzima Sulejman Tihić po principu rotacije od sadašnjeg predsjedatelja Dragana Čovića, koji je funkciju preuzeo 9. veljače.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?