ODLUKA SUDA

Odbijen zahtjev Prlićeve obrane, Prandler ostaje u sudskom vijeću

prlic
VL FOTO
16.10.2010.
u 11:10

Predsjednik Haaškog suda Patrick Robinskon odbacio zahtjev obrane Jadranka Prlića

Zahtjev obrane Jadranka Prlića za izuzećem mađarskog suca Arpada Prangleda je odbijen. Prlićevoj obrani u ovom zahtjevu se pridružila i obrana generala Slobodana Praljka, ali je predsjednik Haaškog suda Patrick Robinskon odbacio ovaj zahtjev. Prema zaključku suda, sudac Prandler nije imao nikakvih kontakata sa svjedokom tužiteljstva Viktorom Andrejevim, koji je tijekom rata obnašao dužnost savjetnika UN-a za civilna pitanja.

Obrane dokazale

Obrane su dokazale, na temelju dnevnika Ratka Mladića, da je Andrejev tijekom rata odavao tajne informacije srpskoj strani te im na taj način davao značajnu prednost u vojnim djelovanjima, ali i tijekom mirovnih pregovora. Sudac Prandler je u jednom dijelu suđenja priznao da poznaje Andrejeva, kojega je sretao u Ujedinjenim narodima u New Yorku. Njih dvojica su imali određene kontakte u UN-u sredinom osamdesetih godina, ali sudac Prandler, prema tvrdnjama Haaškog suda od 1990. godine nije imao nikakvih kontakata s ovim svjedokom Tužiteljstva. Čak i tijekom rada u Ujedinjenim narodima nisu radili na istim projektima te nikada nisu usko surađivali. Kako prenosi tjednik Slobodna Bosna, Prandler čak nije znao da je Andrejev bio promatrač tijekom rata u Bosni i Hercegovini te je do te spoznaje došao tek kada je ovaj “mirovnjak” doveden kao svjedok u Haag.

Srušen kredibilitet

Ipak, nakon što je dokazano što je sve radio Andrejev tijekom rata u Bosni i Hercegovini, pod znak pitanja je dovedena točnost svih dokumenata od UNPROFOR-a koji su u Haaškom sudu priloženi kao dokaz. Također, nakon novih spoznaja postao je upitan kredibilitet Andrejeva, kao i svih ostalih svjedoka koji su tijekom rata bili dio snaga Ujedinjenih naroda. Teško je za povjerovati da se iskazi osoba koje su otvoreno radile za srpsku stranu tijekom rata mogu uzeti kao ozbiljan dokaz u ovom iznimno važnom procesu. Premda je zahtjev obrane optuženih odbačen, može se reći da su odvjetnici obavili odličan posao jer su oborili kredibilitet brojnih svjedoka koje je izvodilo Tužiteljstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?