Doznajemo

Od svibnja nova pomoć Hrvatske

Povratak
25.03.2013.
u 09:22

Obnova prognaničkih domova bh. Hrvatima

Program pomoći Vlade Republike Hrvatske prognanim Hrvatima u Bosni i Hercegovini, koji je u zastoju pune dvije godine, konačno bi se trebao otkočiti nakon što se otkloni plaćanje obveza na donacije, potvrdili su iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Otkočen problem

Program je u zastoju već dvije godine zbog određenih poteškoća administrativne prirode koji se pojavljuju prilikom uvoza doniranog građevinskog materijala u BiH, i postupka oslobađanja implementatora od uvoznih pristojbi nakon uvođenja PDV-a u BiH. Značaj ovog programa i očekivanja izbjeglih Hrvata iz BiH u Republiku Hrvatsku su istaknuti od ministra Damira Ljubića prilikom oba posjeta premijera Milanovića Bosni i Hercegovini, također i prilikom susreta ministra Damira Ljubića i podpredsjednika Vlade RH Branka Grčića u Zagrebu u siječnju 2013. godine. “Na više sastanaka koje smo održali s predstavnicima ministarstva u RH usuglašen je protokol sukladno kojem je moguć nastavak daljnje provedbe projekta. Posljednje informacije koje smo dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova RH je da će one obaviti svojevrsnu reviziju odobrenih korisnika i nastaviti s projektom u bliskoj budućnosti, nadamo se najkasnije do početka svibnja ove godine”, rekao je za Večernjak ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

Najveći donatori


Program pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak izbjeglih Hrvata u Bosnu i Hercegovinu po svojoj vrijednosti od do sada implementiranih više od 250 milijuna kuna stavlja RH na čelo pojedinačnih država donatora u BiH. U posljednje dvije godine, unatoč brojnim prigovorima i unatoč tome što je problem administrativne naravi, bio je nepremostiv za tisuće Hrvata koji još uvijek čekaju na potporu koju je RH izdvojila u obliku građevnog materijala. Od 2010. godine program pomoći je bio u blokadi, jer je Uprava za neizravno oporezivanje BiH tražila plaćanje carinskih opterećenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?