Bugojno

Od 96 zaposlenih u općinskim tijelima samo je 20 Hrvata

bugojno
VL FOTO
24.03.2012.
u 13:11

IMENOVANJA Jednonacionalna struktura zaposlenih u javnim poduzećima u Bugojnu tolerira se godinama

Za ponedjeljak, 26. ožujka u Bugojnu je zakazan nastavak prekinute sjednice Općinskog vijeća.

Razlog prekida

Na njezinom dnevnom redu najvjerojatnije će se naći i imenovanje nadzornih i upravnih odbora u 11 javnih, odnosno poduzeća čiji je osnivač općina Bugojno. Upravo je ova točka razlog prekida sjednice čiji je nastavak zakazan za ponedjeljak. Naime, prijedlog vijećnika bošnjačkih stranaka bio je da se u nadzorne i upravne odbore 11 javnih poduzeća imenuje samo šest Hrvata. To su vijećnici Hrvatske koalicije kategorički odbili ističući da takva imenovanja ne bi popravila katastrofalnu, možda i nikad goru, nacionalnu zastupljenost Hrvata u općinskim tijelima vlasti i javnim poduzećima na području Bugojna. Prema riječima Ante Viskovića, predsjedatelja OV-a Bugojno, od 96 zaposlenih u općinskim tijelima vlasti samo je 20 Hrvata. Prema popisu iz 1991. godine, Bugojno je imalo blizu 47 tisuća stanovnika. Najbrojniji su bili Bošnjaci kojih je bilo skoro 20 tisuća, dok je Hrvata bilo nešto više od 16 tisuća. Iz ovog podatka jasno je vidljivo da sadašnja nacionalna struktura zaposlenih u općini Bugojno ni približno nije usklađena s popisom stanovništva iz 1991. godine. Jedan od hrvatskih vijećnika u OV Bugojna u šali nam je kazao kako je stanje bilo bolje čak i u Mlaćino vrijeme, odnosno u vrijeme kada je predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna, po mnogima jedan od glavnih kreatora zločina i progona hrvatskog stanovništva tijekom rata iz Bugojna, bio načelnik ove općine.

Mlaćina politika

Prema podacima do kojih smo došli u doba kada je Mlaćo bio i formalni prvi čovjek u Bugojnu, Hrvata je u općini bilo zaposleno 26. Smatra se, naime, da Dževad Mlaćo neformalno i dalje vlada Bugojnom, a da se njegova politika provodi više nego dosljedno potvrđuju i katastrofalni pokazatelji o broju zaposlenih Hrvata u 11 javnih poduzeća općine Bugojno. Samo u Domu zdravlja ima zaposlenih nekoliko djelatnika hrvatske nacionalnosti. U ostalih 10 javnih poduzeća među kojima su i RTV Bugojno, Kulturno-sportski centar, komunalno Čistoća te Vodovod, nema niti jednog zaposlenog Hrvata. Jednonacionalna struktura zaposlenih u javnim poduzećima u Bugojnu tolerira se godinama. Vijećnici Hrvatske koalicije pokušat će tomu stati u kraj, a na sjednici u ponedjeljak tražit će poništenje natječaja za imenovanje upravnih i nadzornih odbora u javnim poduzećima na području ove srednjobosanske općine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?