INSPEKCIJA

Od 50 trgovina u 20 zabilježeni prekršaji zakona

trgovina
23.02.2011.
u 09:38

Iako su se veleprodaje pridržavale propisanih marži od 8 posto, ipak je došlo do rasta veleprodajnih cijena

Kako je i najavila, Županijska tržišna inspekcija tijekom mjeseca siječnja i veljače tekuće godine provela je pojačan inspekcijski nadzor nad poštivanjem propisanih marži za kruh (težine 250 grama i više) i brašno koje je odlukom o izmjenama i dopunama odluke o mjerama neposredne kontrole cijena i marži određenih proizvoda i cijena usluga od interesa za ŽZH utvrdila Vlada ŽZH, te za ulje koje je odlukom o mjerama neposredne kontrole cijena jestivog ulja utvrđivanjem marži utvrdila

Nije u nadležnosti

Vlada FBiH. U skladu s istim, po obavljenim inspekcijskim nadzorima utvrđeno je da opskrbu s kruhom i pecivom na području Županije Zapadnohercegovačke većinom obavljaju gospodarski subjekti Žitopromet d.d. Mostar, Mija d.o.o. Čitluk i Mišić d.o.o Mostar, koji djelatnost proizvodnje kruha i peciva obavljaju izvan ove županije, tako da za kontrolu formiranja njihovih cijena nije nadležna Zapadnohercegovačka županija.

- Što se tiče veleprodajnih cijena brašna i ulja, može se konstatirati da je, unatoč činjenici da se trgovci na veliko kod formiranja veleprodajnih cijena pridržavaju razine propisanih marži od 8 posto, ipak došlo do rasta veleprodajnih cijena, iz razloga povećanja nabavnih cijena navedenih proizvoda, bilo da se nabava obavlja iz uvoza ili iz domaće proizvodnje, kazala nam je Ivana Bunoza, v.d. ravnatelja Uprave za inspekcijske poslove ZH županije. Kada su u pitanju maloprodajne cijene osnovnih vrsta kruha i brašna kod jednog broja trgovaca na malo, utvrđena su kršenja odluke županijske Vlade, odnosno isti su zaračunavali veće maloprodajne marže od propisane stope (8 posto).

Izrečene kazne

Bunoza nam je kazala kako su protiv subjekata kod kojih utvrđeno kršenje navedene odluke pokrenute upravne mjere u vidu rješenja o otklanjanju nedostataka, kao i prekršajne mjere u pogledu prekršajnih naloga. Tako je na 50 pregledanih trgovina izdano 20 prekršajnih naloga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?