NOVA TEHNOLOGIJA

Očnu mrenu laser skine u 10 sekunda

'oko_nnn_unu_061010'
Foto: ''
1/3
VL
Autor
Diana Glavina
07.10.2010.
u 12:00

Robotiziranje sada omogućuje operaciju na zatvorenome oku, zahvat je sigurniji, precizniji i traje kraće, a oporavak pacijenta je mnogo brži

Kirurgija oka, i to segment operacije katarakte ili mrene, u 2011. godini bit će u znaku tehnološkoga buma! Više od pola operacije robotizirano je i gotovo samostalno izvodi je laser, odnosno laserska zraka! Nova metoda prvi je put predstavljena na nedavnom kongresu Europskoga društva kirurga katarakte i refraktivnih kirurga u Parizu, a očekuje se da će u kliničku praksu, prvo u velikim svjetskim centrima, već sljedeće godine. Posrijedi je revolucionarni pomak. Tako tvrde naši sugovornici doc. Mladen Bušić, predstojnik Klinike za očne bolesti KB-a "Sveti Duh", te njegovi suradnici s iste klinike doc. Biljana Kuzmanović Elabjer i dr. Damir Bosnar, liječnici medicinskog centra koji je sa 2500 operacija mrene u prošloj godini na prvom mjestu u Hrvatskoj po broju tih zahvata.

Najčešća operacija uopće
Operacija mrene najčešća je operacija u medicini uopće u cijelom svijetu. Zlatni standard u ovom zahvatu je danas tzv. fakoemulzifikacija (PHACO) zamućene prirodne leće uz ugradnju umjetne intraokularne leće. To pojednostavnjeno znači da se, uz pomoć ultrazvuka, prirodna leća koja je zamućena prvo usitni, zatim aspirira iz oka te se umjesto prirodne ugrađuje umjetna intraokularna leća one dioptrije koja odgovara pacijentu. Operacija traje petnaestak minuta, a pacijent se otpušta iz bolnice dva sata nakon zahvata. Ipak, ova procedura operacije mrene mogla bi uskoro postati povijest.

– Operacija mrene klasičnom metodom može se podijeliti u pet faza. Kirurg prvo instrumentima učini rezove na rožnici, zatim otvara prednje kapsule na leći, koju potom usitnjava, pa aspirira i na kraju implantira umjetnu leću. Zahvat se obavlja na otvorenom oku. Uz novu tehnologiju femtosekundnog pulsnog lasera zahvat se obavlja na zatvorenom oku, a u samo jednom "koraku" laser obavi tri faze operacije. Po prethodno programiranom predlošku, laser usitni leću, potom učini kružni otvor na prednjoj kapsuli leće te rezove na rožnici. I sve to za samo nekoliko desetaka sekundi. Kirurg završava operaciju aspiracijom leće i implantacijom umjetne intraokularne leće kao i kod PHACO metode – objašnjava doc. Bušić.

Femtosekundni pulsni laser za operaciju katarakte sličan je laseru koji se koristi u refraktivnoj kirurgiji skidanja dioptrije, ali za razliku od njega, koristi se infracrvenom svjetlošću koja prodire dublje u oko.

Mikroeksplozije u oku
Djeluje na principu stvaranja mikromjehurića, tj. mikroeksplozija koje udružene imaju učinak reza poput oštrog noža. Ova tehnologija omogućuje da liječnik proceduru vodi preko slike na računalu dok softver kontrolira mikronsku preciznost operacije. Kirurg pak ima uvid u trodimenzionalnu anatomiju prednjeg segmenta oka. Naši sugovornici ističu da su očekivane prednosti ove metode brža i još sigurnija operacija, veća preciznost otvaranja prednje kapsule leće i rezova na rožnici, brži oporavak pacijenta te rjeđi postoperacijski astigmatizam i upale oka. Ima naravno i nedostataka, visoka cijena nove tehnologije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije