BEVANDIN ZAHTJEV

Očekuje se odluka ista kao i u slučaju zahtjeva B. Krišto

bevanda
VL FOTO
08.04.2011.
u 08:50

Ustavni sud bi trebao donijeti odluku o tome kada će razmatrati žalbu na legalnost izbora nove vlasti

Ustavni sud FBiH danas bi trebao donijeti odluku o tome kada će razmatrati žalbu na legalnost izbora nove federalne vlasti, temeljem zahtjeva dosadašnjeg zamjenika premijera FBiH, Vjekoslava Bevande.

Ustavni sud

Prema nepotvrđenim medijskim navodima, Ustavni sud će danas i objaviti svoje očitovanje. Međutim, iz ove institucije uopće nisu potvrdili da će Bevandin zahtjev biti predmet rasprave. Sam Bevanda je ranije povukao zahtjev za ocjenu ustavnosti formiranja vlasti u FBiH, a tu odluku obrazložio je činjenicom da je sud zabranio prisutnost stranaka u postupku, što nije uobičajeno s obzirom da nije riječ o slučajevima državne i vojne tajne. Iz istog razloga svoj zahtjev za ocjenu ustavnosti povukla je i dosadašnja predsjednica Federacije Borjana Krišto. Ustavni sud FBiH je nakon toga donio odluku da zbog povlačenja neće razmatrati zahtjev Borjane Krišto. No, kada je u pitanju Bevandin zahtjev, takva formalna odluka nije donesena, pa se očekuje da to bude urađeno danas. Kao što je poznato, Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo je odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden sukladno Izbornom zakonu BiH, poništio njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uvjeti za konstituiranje Doma naroda, budući da izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset županija sukladno zakonu.

Izbor izaslanika

Visoki predstavnik Valentin Inzko je 27. ožujka privremeno suspendirao ove odluke SIP-a, te dao tumačenje prema kojem su legalna ona tijela vlasti u FBiH čija su imena objavljena u Službenim novinama 21. ožujka, sve dok Ustavni sud FBiH to ne potvrdi ili ne odluči drukčije.

Kako Ustavni sud nakon povlačenja zahtjeva B. Krišto i V. Bevande nema uporište za donošenje bilo kakve odluke, cijelu situaciju morat će razriješiti Inzko. On je izjavio kako čeka da se okonča izbor svih izaslanika u federalni Dom naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?