TELEFONSKI IMENIK

Obvezali se da neće preko telefona - psovati!

telefon
VL FOTO
08.05.2011.
u 16:29

Vrhbosanski nadbiskup Ivan Šarić mogao se izravno dobiti na broj 24-21, a broj telefona, kako kući, tako i u ljetnikovcu, nije skrivao ni ministar dr. Mehmed Spaho

U jednom od svojih brojnih proročanstava Bill Gates prošlog je proljeća najavio da će u idućih pet godina upotreba telefonskih imenika kod američke populacije mlađe od 50 godina potpuno nestati. Potaknut tim proročanstvom, ali i činjenicom da o “knjizi” s vjerojatno najvećom nakladom svih vremena nije napisana nijedna znanstvena monografija, profesor publicistike sa Sveučilišta Portland Paul Collins odlučio je sam pogledati u povijest telefonskog imenika u Americi i došao do vrlo zanimljivih saznanja.

Prvi telefonski imenik u SAD-u tako je objavljen 1878. godine u gradu New Haven i imao je jednu stranicu s ukupno 50 brojeva. Milijunsku nakladu prvi je, pak, dosegnuo imenik Manhattana 1921. godine. Što se tiče povijesti telefonskih imenika u BIH, prvi telefonski imenik nastao je za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Kasnije je imenike tiskalo ministarstvo pošta, telegrafa i telefona Kraljevine Jugoslavije. Večernjak je došao do jednog takvog imenika iz 1941. godine, a koji se odnosi na Sarajevo kao središte tadašnje Drinske banovine.

Etika pošte

Listajući njegove stranice, dolazi se do zaključka kako i telefonski imenik može biti neka vrsta povjesnice, jer u sebi sadrži mnoge podatke i zanimljive sadržaje iz tog vremena, pa čak i neke etičke norme koje su u današnjoj BiH na margini. Stoga bi se moglo reći da rečenica koja se upotrebljavala za nekoga tko ne voli čitati, a koja glasi: - Jedina knjiga koju je pročitao je telefonski imenik - jednostavno ne stoji. Svaki telefonski pretplatnik prije 70 godina morao je potpisati izjavu prema kojoj se obvezuje da će telefonsku taksu platiti odjednom ili u tri jednaka obroka.

Također telefonski pretplatnik se morao obvezati svojim potpisom da njegov telefon neće služiti za vođenje zabranjenih telefonskih razgovora niti to nekom od ukućana dozvoliti, a zabranjeni su razgovori koji su protivni zemaljskim zakonima, protiv vjere, morala, javne i osobne sigurnosti. Isto tako pretplatnici su se obvezali da neće psovati preko telefona niti se svađati s poštanskim službenicima. Imenik je također sadržavao i popis telefonskih centrala koje mogu obavljati međunarodne telefonske razgovore, zatim popis svih javnih govornica u gradu i njihove brojeve. Brojevi telefona su sadržavali samo 4 cifre s preciznom uputom kako okretati brojčanik kako ne bi došlo do preskoka nekog broja. Iz imenika je razvidno da je Sarajevo 1941. godine imalo pet kina koja su se zvala: Imperijal, Apolo, Volga, Drina i Tesla.

Halo bez zabrane...

Posebna priča su imena i prezimena pretplatnika kako i institucija koje su djelovale prije 70 godina u Sarajevu. Zanimljivo, pregledom svih imena u telefonskom imeniku, a među njima su gotovo svi liječnici, ministri, načelnici, sudci, odvjetnici, obrtnici i obični građani Sarajeva, nitko od njih nije imao broj pod zabranom, kao što ih u današnje vrijeme određen broj političara i državnih službenika stavlja pod zabranu.

Tako se vrhbosanski nadbiskup Ivan Evanđelisa Šarić mogao se izravno dobiti na broj 24-21. Adresu i broj telefona kako kod kuće tako ni su svom ljetnikovcu nije skrivao najpoznatiji muslimanski (bošnjački) ministar u Kraljevni Jugoslaviji, bio je prvi ministar dr. Mehmed Spaho. U imeniku je broj i adresa Hrvatske seljačke stranke, koja se tada nalazila u zgradi Napretkove zaklade, zatim Napretkov konvikt, Središnjica čitaonica te telefonski brojevi svih župa u gradu. Tu je i broj telefona Isaka dr. Samokovlije.

U oči upadaju i nazivi škola kako osnovnih tako i gimnazija u Sarajevu, jer nijedna nije sadržavala neko vlastito ime i prezime osobe iz političkog ili kulturnog života iz ranijeg perioda. Tako su se osnovne škole, a bilo ih je devet u gradu nazivale Prva narodna osnova škola, Druga narodna osnova škola..., a gimnazije su imale slične nazive - I. ženska gimnazija, II. ženska gimnazija, I. muška realna gimnazija i II. muška realna gimnazija. U imeniku je i ime i broj telefona Augusta Brauna, čovjeka koji je izgradnjom Marijina dvora, povijesnog poslovno-stambenog objekta, obilježio kompletan dio grada koji i danas nosi naziv Marijin dvor. Kada su komunisti došli na vlast, konfiscirali su svu imovinu Braunovih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?