Nastava na snijegu

Obuka iz skijanja za 80 studenata FPMOZ

Skijanje
08.02.2013.
u 11:01

Bilić: Nastava skijanja se izvodi na 3. godini preddiplomskog studija, gdje se studenti upoznaju s teorijskim i praktičnim osnovama ovog sporta, ima i drugi tečaj usavršavanja

Na kupreškim skijalištima, kojima ove godine ne nedostaje snijega, zapravo ima ga u izobilju, osamdeset studenata Fakulteta prirodnoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru - studij fizičke kulture, nalaze se na nastavi iz zimskih sportova - Adria ski - Čajuša.

Obveza za studente DIF-a

- Nastava iz skijanja se izvodi na 3. godini preddiplomskog studija, gdje se studenti upoznaju s teorijskim i praktičnim osnovama ovog sporta. Drugi tečaj se izvodi na prvoj godini diplomskog studija i na njemu studenti usavršavaju stečena znanja. Studenti su podijeljeni u skupine po 10 studenata, a nastava se izvodi pod vodstvom asistenata Danijele Kune, Zvonke Hercega, Damira Crnjca, Franje Lovrića, instruktora skijanja prof. Ivana Jelića, prof. Miroslava Živkovića, te doc.dr. sc. Ivice Franjka, doktora skijanja, člana Hrvatskog skijaškog saveza, dugogodišnjeg servisera najboljih hrvatskih skijaša Janice i Ivice Kostelića. Franjko će u sklopu nastave održati i predavanje o važnosti opreme u skijanju te prenijeti studentima svoja iskustva vezana uz dugogodišnji rad u skijanju i svjetskom skijaškom kupu - kaže voditelj kolegija Zimskih sportova doc. dr. sc. Žarko Bilić. Ova godina je prekretnica u organizaciji ovakve nastave, naime studenti su do sada nastavu izvodili na slovenskom Pohorju, što je iziskivalo dodatni napor pri organizaciji, kao i osjetno veće financijsko opterećenje za same studente. Kako navode, razlog za odabir Kupresa kao destinacije je jer ima idealne skijaške staze, kao i smještaj te dodatne sadržaje koje nudi SRC Adria ski.

U ime studenata, svoje zadovoljstvo uvjetima na Kupresu i organizacijom nastave prenijela je Mirjana Škobić, predstavnica studenata fizičke kulture, naglasivši kako su studenti tijekom proteklih dana okupirani skijanjem, a slobodno vrijeme su popunili dodatnim sadržajima koje im pruža hotel Adria Ski poput bazena, saune, stolnog tenisa, fitness centra, ali raznovrsnih zabavnih sadržaja u večernjim satima. Studente će tijekom njihovog boravka u Kupresu posjetiti i dekan dr. sc. Zoran Primorac, koji je prepoznao situaciju u kojoj se studenti nalaze i maksimalno se angažirao u organizaciji same nastave.

Stipe u gostima

Studentima će u sklopu nastave danas u 18 sati predavanje održati i Stipe Božić, najpoznatiji hrvatski alpinist, putopisac, snimatelj i scenarist dokumentarnih filmova, koji se s 15 članovima Hrvatske gorske službe spašavanja nalazi na Zimskom tečaju iz turnog skijanja u sklopu kojeg će obići sve obližnje vrhove u Kupresu. Na taj način studenti će iz prve ruke od čovjeka koji je skijao na najvišim vrhovima svijeta svih sedam kontinenata dobiti vrijedne informacije i upotpuniti svoje znanje. Dok su voditelji nastave skijanja puni hvale za domaćine u Kupresu, studenti su oduševljeni i hotelom i stazama, sadržajima, a posebice stečenim znanjem i iskustvom u sportovima na snijegu, a mnogima je to bio prvi susret s brzim skijaškim stazama. Studenti su posebice sretni i zbog toga što do jučer nisu imali ozbiljnijih poteškoća, ali ni ozljeda na skijaškim stazama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?