Zaokret

Obrazovanje najveća žrtva rata, potrebno mu vratiti dignitet

iri
VL FOTO
26.02.2012.
u 11:31

Na konferenciji u Mostaru upozoreno je da BiH uvelike zaostaje za zemljama EU i regije u kvaliteti obrazovanja koje je devalvirano u odnosu na vrijeme prije rata

Čelnici političkih stranaka desnog centra u BiH zauzeli su se u subotu za značajno povećanje ulaganja u znanost i obrazovanje ocjenjujući, u subotu na početku dvodnevne konferencije u Mostaru, kako je razina obrazovanja devalvirana zbog posljedica rata, zbog čega ova zemlja zaostaje za zemljama Europe i svijeta. 
 Dvodnevnu konferenciju posvećenu obrazovanju i znanosti u politici stranaka desnog centra organiziraju HDZ BiH i HDZ 1990 zajedno s Međunarodnim republikanskim institutom (IRI) iz Washingtona, a u čijem radu sudjeluju predstavnici SDA i Partije demokratskog progresa. 


- Fokus rada budućeg Vijeća ministara, sukladno ustavnim ovlastima, treba biti ulaganje u znanost i obrazovanje, rekao je pozdravljajući skup predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. 
Direktor IRI-a za Europu Jan Surotchak izrazio je zadovoljstvo zbog pridavanja značenja obrazovanju u BiH kazavši da je ta tema i u američkim republikanskim predizborima uz ekonomiju i zdravstvo najvažnija tema. 
“Posebno pitanje se postavlja što s ljudima koji završe fakultet, kako će pronaći posao i zaposliti se”, rekao je Surotchak. 


Supredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić ocijenio je da je obrazovanje prije rata imalo zadovoljavajuću razinu, no da su najpogubnije posljedice ‘rat i poraće pričinile u devastiranju obrazovanja’. 
“Istina, najveće posljedice rat je imao na stradanje i pogibije ljudi, no ukoliko stvari brzo ne popravimo u obrazovanju u sljedećih 150 godina, velike posljedice trpjet će naši potomci jer već sada nismo kompetitivni Europi i zemljama svijeta”, rekao je Ljubić. 
Naveo je primjene političke kontrole u obrazovanju kao i vrlo loše razine kvaliteta, zauzevši se za uspostavu državnog ministarstva obrazovanja i tehnologije te značajno povećanje investiranja u znanost i obrazovanje. 


Pozvao je kolege političare da se prevladaju sadašnje rasprave i u obrazovanju u Bosni i Hercegovini po kojima je za jedne Gavrilo Princip atentator na austrougarskog prestolonasljednika heroj, a za druge zločinac dok jedni Otomansko Carstvo u udžbenicima veličaju, a drugi ga smatraju svekolikim nazadovanjem ovih prostora. 
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić, koji je i sveučilišni profesor, rekao je kako obrazovanje u BiH mora zadržati izvjesnu mjeru zadržavanja identiteta triju naroda, što međutim nije zapreka za suradnju u oblasti obrazovanja. 


Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?