Nova agencija

Obnova fasada na zgradama obvezna zbog štednje energije

Vjetroelektrane
23.09.2013.
u 10:48

Obnova pročelja sjedišta javnih institucija, bolnica, škola, stambenih zgrada, vrtića, jer će svi morati poštivati Zakon o energetskoj učinkovitosti

Ako se bude striktno pridržavala mjera iz Zakona o energetskoj efikasnosti, Federacija BiH bi mogla u skoroj budućnosti postati veliko gradilište. Prema ovom zakonu, javne institucije - poput ministarstava, škola, vrtića, sportskih dvorana, bolnica, vojarni, zatvora - trebale bi obnoviti svoje zidove te otvore s ciljem podizanja energetske učinkovitosti, što je jedan od kriterija za ulazak u Europsku uniju. Gledajući iz današnje ekonomske pozicije, da se u skoroj budućnosti nadviju skele nad spomenutim građevinama, teško je povjerovati, ali podizanje energetske učinkovitosti može biti jak poticaj za podizanje posrnuloga građevinskog sektora. Svrha ovog zakona jest ostvariti ciljeve održivog energetskog razvoja, a to su smanjenje negativnih utjecaja na životnu sredinu, povećanje sigurnosti opskrbe energijom, zadovoljenje energetskih potreba potrošača i ispunjenje međunarodnih obveza koje je BiH preuzela u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova. Za provedbu ovih mjera bit će zadužena Agencija za energetsku efikasnost - neprofitna organizacija sa svojstvom pravne osobe, za obavljanje stručnih poslova na unaprjeđenju uvjeta i mjera za racionalnu upotrebu i štednju energije i energenata, kao i poboljšanje energetske efikasnosti u svim sektorima potrošnje energije. Kada zakon postane operativan, svako kućanstvo, tvrtka koja pravi kuću ili novu zgradu morat će poštivati zahtjeve iz energetske učinkovitosti, inače neće moći dobiti urbanističku dozvolu. Na svakoj zgradi bit će istaknuta tabela na vidnom prostoru s podatcima o energetskim karakteristikama objekta. Tabela će sadržavati podatke iz certifikata o energetskim karakteristikama zgrade. Vlasnik zgrade ili posebnog dijela zgrade s ugrađenim sustavom centralnoga grijanja na bazi tekućih, plinovitih ili čvrstih goriva, nominalne snage više od 20 kW mora osigurati redoviti pregled sustava za grijanje. Pregled će na sustavu klimatizacije obavljati stručno povjerenstvo koje imenuje federalni ministar prostornog uređenja. Stručno povjerenstvo sastoji se od četvero članova s visokom stručnom spremom, koji imaju relevantno iskustvo i znanje iz područja energetske efikasnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?