Unatoč svemu

Obitelj je zajednica vjere, nade i ljubavi

Iko Skoko
29.12.2012.
u 11:43

Sveta obitelj je i danas uzor obiteljskih kreposti i uzajamne ljubavi

Sutra, u nedjelju nakon Božića, slavimo blagdan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa. Ako je Božić nedjeljom, te onda između Božića i Nove godine, u božićnoj osmini nema nedjelje, blagdan Svete obitelji slavi se 30. prosinca. Kako je lijepo, sutra je i nedjelja nakon Božića i upravo 30. prosinca. Samim time što je uvela blagdan Svete obitelji zaključuje se koliko Crkva vrednuje obitelji! Naravno, okolnosti suvremenih obitelji u mnogo čemu se razlikuju od okolnosti u kojima je živjela Sveta obitelji. Zacijelo, osnovne vrijednosti su iste unatoč vremenskoj razlici. Sveta obitelj je i danas uzor obiteljskih kreposti i uzajamne ljubavi. Crkva podupire roditelje da prednjače primjerom i molitvom kako bi djeca u krugu svoje obitelji lakše pronašla put čovječnosti, spasenja i svetosti!

Kolijevka čovjeka

Što riječ obitelj znači u hrvatskom jeziku? Kako piše Tomislav Ladan obitelj je zajednica jednih roditelja i njihove djece, a porodica je svekolika rodbina.
Riječ obitelj dolazi od staroslavenske riječi “obitel’“ što znači stan ili samostan, a u staroslavenski jezik je došla iz ruskog, a ima korijen od glagola vitati, koji dolazi od vita - dvor, nastan, naselje, stanište… Postoje brojne definicije obitelji. Obitelj je osnov društvene zajednice koja je kolijevka čovjeka i čovječanstva. Piccard će reći kako je ona “mala primarna skupina okrenuta licem u lice“. Nova kršćanska teologija će reći: “obitelj je domaća Crkva ili ‘Crkva u malom’. Katekizam Katoličke Crkve kaže: “Obitelj je izvorna stanice društvenog života. Ona je zajednica vjere, nade i ljubavi.“

Brak i obitelj

Svakako, jedno od pitanja koje zabrinjava današnji svijet je pitanje braka i obitelji! Spas osobe te ljudskog i kršćanskog društva usko je povezan sa sretnim stanjem u bračnoj i obiteljskoj zajednici! Puno je deformacija koje pogađaju brak i obitelj. Posebno se među njima ističu tri: rastava, slobodna ljubav i poligamija. Pitanjem obitelji danas se bave brojne znanosti: etnologija, psihologija, sociologija, antropologija, pravo, socijalni rad, pedagogija, demografija, medicina… Preporučujem za čitanje dvije knjige o temi obitelji: 1. Ivan Pavao II.: Pismo obiteljima, IKA, Zagreb 1994.; 2. Josip Janković: Pristupanje obitelji; Alinea, Zagreb, 2004.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?