SKANDALOZNO

Obavještajac pokušao podmititi Hrvaticu da promijeni iskaz

mito-test
Arhivska fotografija
05.05.2011.
u 09:35

Džuvo tražio da se osigura zaštita za Muhidina Bašića od kaznenoga progona

Visoki dužnosnik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Muhidin Bašić, koji se sumnjiči da je počinio ratni zločin, stupio je u kontakt sa ženom koju je, prema navodima iz prijave, silovao tijekom rata, potvrđeno je Večernjaku iz izvora bliskih istrazi, što je dodatno potaknulo na detaljno rasvjetljavanje ratne uloge ovog obavještajca.

Neuspio pokušaj

Bašić je, kako se navodi u prijavi podnesenoj protiv njega, tijekom rata u Zenici silovao jednu Hrvaticu dok je njezin suprug bio u pritvoru. Ova je žena registrirana i u Udruzi žena žrtava rata, a o susretu s Bašićem je uz istražna tijela izvješćeno i vodstvo ove udruge. Čak je Bašić pokušao posredovati i unutar ove udruge, no, kako doznajemo, dobio je žestok negativan odgovor. Kako je već pisao Večernjak, od ranije se u cijeli slučaj umiješao i osobno direktor OSA-e Almir Džuvo koji je preko Predsjedništva BiH pokušao osigurati zaštitu svog bliskog suradnika. Prema izvoru bliskom istrazi, Muhidin Bašić je upravo uz Džuvinu potporu pristupio ženi koju je silovao kako bi je pokušao ‘razuvjeriti’ ili podmititi da odustane od svjedočenja u slučaju protiv njega. Sve to događalo se između posljednjeg medijskog napisa u kojemu službena tijela uopće nisu reagirala prema osumnjičenom, niti prema Džuvi, ali zanimljivo niti prema OSA-i kao instituciji kako bi se spriječila zaštita počinitelja ratnog zločina koji radi na tako značajnoj poziciji. Prema drugim navodima, Džuvo je organizirao i neke druge operativce koji su u mjestu gdje ova žrtva živi krenuli u kampanju o temi suživota, pomaganju jednih drugima.

Zloporaba ovlasti

Zanimljivo je kako se i u ovome slučaju očituje očita zloporaba položaja kada je u pitanju zaštita i prikrivanje ratnog zločina. Šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo je, o čemu postoji zabilješka i unutar istražnih tijela u BiH, tijekom razgovora u Predsjedništvu BiH pokušao utjecati da se preko stranačkih veza osigura zaštita za Bašića od kaznenoga progona. Ovaj se dužnosnik OSA-e praktično smatra desnom rukom direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almira Džuve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?