nakon newtona

Obama traži od Kongresa strože zakone o oružju

Barack Obama
Press Association/PIXSELL
16.01.2013.
u 20:05

Dosadašnji zakon o kontroli naoružanja nedorečen je i, spasimo li samo jedan ljudski život, isplatit će se naš trud, kazao je Obama nakon potpisivanja izvršnih naredbi za strožu kontrolu oružja u zemlji

Nakon što je savezna država New Yorka u utorak prihvatila jedan od najstrožih zakona o kontroli naoružanja u SAD-u, što je prva zakonodavna odluka nakon mjesec dana od tragedije u Newtownu gdje je napadač Adam Lanza ubio 20 djece, šest učiteljica i svoju majku, predsjednik Barack Obama u srijedu je u Bijeloj kući potpisao 23 izvršnih naredbi za strožu kontrolu oružja u zemlji. 

– Dosadašnji zakon o kontroli naoružanja nedorečen je i, spasimo li ijedan ljudski život, isplatit će se naš trud – rekao je Obama koji je predložio temeljitiju provjeru svake osobe koja želi kupiti oružje. Predsjednik traži od Kongresa da prihvati zakone koji će uvjetovati kontrolu prodaje oružja i kazne za one koji prodaju oružje, a ne provjeravaju kupca. Obama traži od svih saveznih agencija da dostave federalnoj razini sve relevantne podatke da bi provjere bile uspješne. Predložio je i mogućnost dostave osobnih zdravstvenih informacija liječnicima, psiholozima i socijalnim djelatnicima ako sumnjaju da neka osoba zbog mentalnih problema predstavlja opasnost. Traži i provjeru svih pojedinaca kojima je zabranjeno posjedovati oružje. 

U Americi građani posjeduju 270 milijuna komada raznog oružja. Predsjednik je predložio pomoć školama u zaštiti učenika te mogućnost posjedovanja oružja uz prethodnu edukaciju. Obama je priznao da Amerikanci imaju određena neotuđiva prava pa tako i pravo na osobnu zaštitu, ali je naglasio da s tim pravima dolazi i odgovornost, te da su Amerikanci "odgovorni jedni za druge." Ta prava – uključujući i one na život i slobodu – bila su uskraćena žrtvama oružanog napada poput onog na sveučilištu Virginia Tech i onom 14. prosinca u Newtownu.

Uz Obamu i potpredsjednika Joea Bidena u Bijeloj kući su na potpisivanju bila i djeca koja su preživjela masakr u Newtownu, a izgubila su svoje roditelje, braću ili prijatelje. Pisali su predsjedniku pisma nakon tog tužnog događaja. Obama je priznao da je svjestan kako će njegovi prijedlozi naići na protivljenje u Kongresu, ali njegova je predsjednička i ljudska obveza da pomogne zaštititi djecu i građane. Američko Udruženje vlasnika oružja (NRA) najavilo je borbu protiv bilo kakvog pokušaja ograničavanja pristupa oružju ili streljivu.

>>Obama će svog savjetnika Brennana nominirati za šefa CIA-e

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?