PORUKA

Obama i clinton žele BiH u eu

Predsjedništvo
VL FOTO
19.02.2012.
u 11:18

Članovi Predsjedništva BiH su u razgovoru s Burnsom istakli da postoji u BiH konsenzus oko europskih integracija

Nakon što je protekla dva dana razgovarao s nekima od glavnih političkih aktera u BiH, zamjenik američke državne tajnice William Burns poručio je da predsjednik Barack Obama i državna tajnica, Hillary Clinton ostaju duboko posvećeni mirnoj, demokratskoj i prosperitetnoj BiH.

Nastavak potpore

Prije nego je otputovao na Kosovo, gdje nastavlja svoju balkansku turneju, Burns je kazao da SAD pruža punu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te Daytonskom mirovnom sporazumu. - Vizija SAD-a ostaje ista, a to je multietnička, demokratska BiH kao članica NATO-a i Europske unije i mi ćemo nastaviti da pružamo potporu nastojanjima koja vode tim ciljevima, kazao je Burns predstavnicima novinskih agencija u BiH. Napomenuo je kako se BiH suočava sa žurnim političkim, ekonomskim i socijalnim izazovima. Međutim, napredak u formiranju Vijeća ministara BiH i provedba određenih reformi, koje je tražio EU, pokazuje, kaže Burns, da lideri mogu ostaviti po strani uske osobne razlike i interese, te raditi na praktičnim rješenjima koja mogu dati pozitivne rezultate za ovu zemlju i njene građane. Naveo je da je od političkih lidera u BiH tražio da u istom tom duhu nastave raditi na rješavanju određenog broja otvorenih pitanja, uključujući provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić - Finci i pitanje vojne imovine. - Snažno sam ih potaknuo da što je moguće prije poduzmu te aktivnosti kako bi BiH mogla aktivirati svoje sudjelovanje u NATO-ovu Akcijskom planu za članstvo (MAP) prije samita NATO-a u Chicagu u svibnju, te kako bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, poručio je Burns dodavši da su Veleposlanstvo SAD-a u BiH i veleposlanik Patrick Moon spremni pomoći u svim tim nastojanjima.

Nema iznenađenja

Ovakve poruke iz Washingtona u BiH nisu iznenađenje, ali svakako su dobrodošle u trenutku kada je nakon petnaestomjesečne blokade konačno postignut pomak u pozitivnom pravcu. Vrlo je važno da bh. političke strukture znaju da SAD budno prati i podržava proeuropske reforme u BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:45 19.02.2012.

BiH se mora prvo raspasti na 3 djela a onda \'ko hoce u EU, neka izvoli.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?