Travnik

O zakonitosti štrajka prosvjetara u SB županiji odlučivat će sud

picture
Ana Popović
22.02.2012.
u 09:27

Ministar Jurina ponudio sindikalnim predstavnicima zanimljiv koncept, ali nedovoljno za prekid štrajka

Zaposleni u većini osnovnih škola u SBŽ-u i dalje su u štrajku. Dogovor o prekidu štrajka u, kako tvrdi Sindikat, 46 od 52 osnovne škole, dok Ministarstvo iznosi podatak da je u štrajku 79 posto škola, nije postignut ni nakon jučerašnjeg sastanka Joze Jurine, srednjobosanskog ministra prosvjete, s Goranom Puletićem i Muhademom Pajićem, predsjednicima sindikata osnovnih škola koje rade po hrvatskom i bošnjačkom planu i programu.

Sporni koeficijenti

No, sastanak nije bio ni neuspješan jer ministar Jurina je sindikatima iznio sasvim novi koncept prijedloga kojim su obuhvaćeni i sporni koeficijenti obračuna plaća te pravilnici o usavršavanju i napredovanju u struci kao i prijedlozi kolektivnog ugovora. Koncept koji je predložio ministar Jurina Puletić i Pajić su ocijenili zanimljivim te izjavili kako će o njemu raspravljati sindikalne podružnice.

- Mi i dalje ostajemo u štrajku, a podržavaju nas i one škole koje rade. Osnovni zahtjev sindikata jest da nema povratka na stare koeficijente obračuna plaća. Djeci poručujemo da iskoriste ovaj snijeg za produžen raspust. Njima je također u interesu da imaju zadovoljne nastavnike jer će tako imati i kvalitetniji nastavni proces, kazao je Goran Puletić, predsjednik Sindikata osnovnih škola koje rade po hrvatskom planu i programu.

Nastavak razgovora

Jozo Jurina, pak, kaže da se izgubilo i previše vremena koje će biti teško nadoknaditi. - Ja pozivam nastavnike da se vrate na svoja radna mjesta, a pregovore ćemo nastaviti, kazao je Jurina, najavljujući za danas i sutra nastavak razgovora između pregovaračkih timova Vlade i sindikata. Ministar je sudu u Travniku podnio tužbu protiv sindikata jer smatra štrajk nezakonitim. U sindikatu ovoj tužbi ne pridaju poseban značaj. Kažu kako je to sasvim normalna procedura, a zadnju riječ o zakonitosti štrajka zaposlenih u osnovnim školama SBŽ-a imat će sud. Inače, u ZHŽ-u nastava je trebala početi danas, no početak je ponovno odgođen. Kako je kazala Helena Lončar, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a, nastava će početi tek u ponedjeljak, 27. veljače.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?