OPĆI KOLAPS

O dva HDZ-a ovisi život u HBŽ, rješenje se još čeka

hdz
Zoran Grizelj
12.01.2012.
u 10:44

Hercegbosanskoj županiji prijeti opći kolaps i blokada, proračunski korisnici i institucije ostaju bez novca

Neusvajanje odluke o privremenom financiranju do kraja siječnja dovest će do potpune blokade Hercegbosanske županije. Institucije koje se financiraju iz županijskog proračuna će prestati s radom budući da neće imati novca, a proračunski korisnici bez plaća.

Politički dogovor

Ovaj crni scenarij može biti riješen samo ukoliko političke stranke, prvenstveno one s hrvatskim predznakom, pokažu dovoljno zrelosti i volje te se dogovore oko usvajanja Odluke o privremenom financiranju, izbora mandatara i deblokade. Naime, HBŽ je jedina županija sa hrvatskom većinom koja ni godinu i tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora nema županijsku Vladu, zbog činjenice da se u ovoj županiji dva HDZ-a ne mogu dogovoriti oko toga čiji će čovjek voditi županiju do narednih izbora. Iz HDZ-a BiH tvrde da su oni otvoreni za suradnju i da nije do njih, te da dogovore koči HDZ 1990, odnosno vodstvo te stranke u županiji. “Mi smo sve do kraja 11 mjeseca pokušavali kao relativni pobjednici u županiji biti kooperativni doći do dogovora, prvenstveno sa HDZ-om 1990., a onda i s ostalim strankama iz drugih naroda. Moram priznati da smo i s SDA i SNSD-om bez ikakvih problema našli dogovor, međutim s HDZ-om 1990., odnosno s čelnim ljudima te stranke u županiji, to nismo u mogućnosti, kazao je Branko Ivković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH. Naglašava, ako je glavni razlog neformiranja Vlade sadašnji predsjednik Vlade HBŽ-a Nediljko Rimac. “HDZ BiH ne želi Rimca za predsjednika Vlade, a on ne želi napustiti to mjesto i nitko nema snage, ili volje ili želje to riješiti. Ukoliko u HDZ-u 1990. poduzmu određene mjere bit će riješeno i pitanje blokade računa, ako toga ne bude onda će biti blokada, kazao je Ivković. Predstavnici SDA i SNSD-a također, naglašavaju kako je glavni problem u dogovoru dvaju HDZ-ova.

Nema većine

- Očito je da unutar kluba Hrvata nema definirane kvalitetne parlamentarne većine, a onda nema ni kvalitetnog političkog sugovornika kako bi se problemi mogli riješiti. Nisam optimist da vrlo brzo možemo doći do kvalitetnog rješenja, kazao je ispred SDA Jasenko Tufekčić. Drago Puzigaća ispred SNSD-a ističe kako bi najbolje bilo da se dva HDZ-a dogovore, iz razloga što u Skupštini od 25 zastupnika ima 19 Hrvata od toga dva HDZ-a imaju 11. Iz HDZ-a 1990 nisu komentirali situaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?