Povijest

O BiH u NDH u Ljubuškom su govorili ugledni povjesničari

simpoziji
Ivan Kaleb
09.05.2010.
u 13:28

Simpozij je organiziralo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZH županije, a u dva dana obrađeno je 15 tema

U dvorani Franjevačkog samostana na Humcu u Ljubuškom održan je znanstveni simpozij o temi BiH u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koji je organiziralo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a. U dva dana obrađeno je 15 tema, a među izlagačima je bilo uglednih povjesničara iz BiH i Hrvatske. Među ostalim govorili su dr. sc. Mario Jareb i dr. sc. Zdravko Dizdar s Hrvatskog instituta za povijest, dr. sc. Josip Jurčević, prof. dr. Anđelko Mijatović, dr. fra Robert Jolić, mr sc. Marija Naletilić, prof. dr. fra Andrija Nikić i drugi.

Teme su bile zanimljive, neke i intrigantne i poučne, imajući u vidu sadašnji državni okvir i uređenje BiH i međusobne odnose triju naroda. - Kroz odabir tema pokušava se ukazati na činjenično stanje, na razmišljanje samih muslimana, odnosno Bošnjaka, njihov odnos na početku prema NDH i promjenu tog odnosa kako je rat odmicao dalje, na što su najvećim dijelom utjecali četnički pokolji muslimanskog stanovništva i nakon toga nesposobnost hrvatskih vlasti da muslimane i njihova sela, kao i katolička, zaštite od četničkih napada, koji su u BiH počeli i prije nego se dogodilo proglašenje NDH. Pokušavamo ukazati i na odnos hrvatskih vlasti prema Srbima u Bosni i Hercegovini i obrnuto, Srba prema prije svega Banovini Hrvatskoj, a zatim prema NDH - kaže prof. povijesti Vjekoslav Čamber i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?