Večernji na CNN-u

O Al-Qa’idinoj nevjesti izvijestio je legendarni reporter Nic Robertson

irena horak, amina (1)
27.10.2012.
u 08:00

Nakon objave naše priče već u jutarnjim satima s redakcijom su kontaktirali producenti najmoćnije tv postaje na svijetu

Ekskluzivu “Večernjeg lista” – priču o Bjelovarčanki Ireni Horak – prepoznala je i globalno najmoćnija televizijska postaja CNN. Riječ o našem otkriću pravog identiteta radikalne islamistice Amine, udovice Anwara Al-Awlakija, glavnog operativca i ideologa islamske terorističke organizacije Al-Qa’ide, desne ruke Osame bin Ladena. O djevojci iz našeg susjedstva.

U srijedu, 24. listopada, istog dana kad je priča objavljena u našem tiskanom i internetskom izdanju, u jutarnjim satima redakciju “Večernjeg lista” kontaktirala je producentica CNN-a te zamolila razmjenu informacija i ustupanje materijala koji smo prikupili, osobito fotografija Irene Horak, do kojih smo uspjeli doći. Tijekom dana e-mailom nas je kontaktirao i Nic Robertson, koji je nakon “brifinga” s hrvatskim novinarima i svojim producentima otputovao u Kopenhagen, kamo – prema danskom obavještajcu CIA-e – vodi jedan trak te uzbudljive priče.

Riječ je, uz Christiane Amanpour, o jednom o najpoznatijih reportera današnjice, višestrukom dobitniku televizijske nagrade Emmy, koji je tijekom 20-ak godina karijere postao prvo ime ratnog novinarstva izvještavajući iz kriznih žarišta Iraka, Afganistana, Bosne, Kosova, Ruande, Somalije, Sudana.

>> Teroristica Irena Horak (35) iz Bjelovara je 
Al-Qa’idina Amina

>> Al-Qa'idina teroristica Amina bila je vrsna trkačica na sto metara

Zbog ljubavi na islam

Evo kako naša priča zvuči iz pera CNN-ovih reportera. “Hrvatske novine Večernji list, u svojim tekstovima objavljenim u srijedu i četvrtak, razotkrile su pravi identitet Amine, Hrvatice koju je danski obavještajac vrbovao u nadi da će ga dovesti do lokacije na kojoj se krije Anwar Al-Awlaki. Novinari Večernjeg otkrili su da se iza njezina imena krije 35-godišnja Irena Horak, koja je radila kao socijalna pedagoginja u Zagrebu prije nego se obratila na islam, a uz priču objavili su i nekoliko njezinih fotografija.

Hrvatske novine izvijestile su – zahvaljujući svojim izvorima, njezinim bliskim prijateljima – kako je Horak, plavokosa atletičarka rodom iz maloga grada u središnjoj Hrvatskoj prešla na islam nakon što se zaljubila u odvjetnika iz Londona, muslimana, kojeg je upoznala na vjenčanju u ljeto 2008. godine. Irena Horak odgojena je u katoličkom duhu. Počela je vezu na daljinu s odvjetnikom, ali su ubrzo prekinuli nakon što je ona uronila u novu religiju jer je osjećala da njezin dečko “nije dovoljno odan vjeri”: pio je alkohol i nije ustajao na jutarnju molitvu. Veza je stoga završila prekidom, pišu ove novine.

– Promijenila je životne navike pa i način odijevanja, provodeći svaki slobodni trenutak u džamiji. Tražila je nekog radikalnijeg sve dok ga nije pronašla u Al-Awlakiju – rekao je jedan prijatelj za Večernji list.

Obitelj i prijatelji ispričali su Večernjem listu koliko su šokirani spoznajom da je upravo njihova Irena otputovala u Jemen kako bi se udala za Al-Awlakija, izvještava Nic Robertson, koji svoj tekst supotpisuje s kolegama Paulom Cruickshankom i Timom Listerom.

Smrt u Jemenu

Potom Robertson, koji je za potrebe ove priče posjetio redakciju danskog lista “Jyllands-Posten”, odakle je u svijet prije desetak dana otišla ispovijest njihova obavještajca Mortena Storma, dvostrukog agenta koji je Irenu Horak vrbovao za Al-Awlakija, opisuje njihov prvi susret u Beču 2010. godine.

Spominje kako su terorist i njegova buduća nevjesta, prije njezina dolaska u Jemen, tada izmijenili videopriloge kojim su jedno drugo izrazili naklonost, a kroz priču provlači i okolnosti koje su dovele do Al-Awlakijeve smrti u jesen prošle godine u Jemenu u napadu američke bespilotne letjelice. Izvještaj zaključuju Ireninom izjavom kako želi postati bombaš samoubojica i otići za svojim suprugom. “Izvještaj Večernjeg lista također navodi taj podatak,” zaključili su kolege sa CNN-a.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije