Alessandro D’Errico

Nuncij pozvao na pravedan mir u BiH u interesu svih naroda

nunciji
Zoran Grizelj
16.12.2011.
u 09:43

Apostolski nuncij u BiH i Crnoj Gori nadbiskup Alessandro D’Errico primio je priznanje “Bonifacije VIII.”

U talijanskom gradu Anagni, koji nazivaju gradom papa, apostolskom nunciju u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nadbiskupu Alessandru D’Erricu dodijeljena je nagrada “Bonifacije VIII.”, objavio je talijanski portal Doctrina et humanitas. Ovo međunarodno priznanje, koje je utemeljila Bonifacijska akademija s ciljem odavanja počasti mirotvorcima i promicateljima pomoći najsiromašnijim zemljama, dodijeljena je nunciju D’Erricu uz obrazloženje da su, po njegovu „pastoralnom i diplomatskom djelovanju, činjenom u ime Crkve u složenosti međureligijskih i društvenih odnosa balkanske regije, uzdizane na osobit način vrijednosti koje promiče nagrada Bonifacije VIII.”

Promicanje vrijednosti

Prema riječima predsjednika akademije Sante De Angelis, radi se o nagradi „nadahnutoj porukom mira Pape prvog Jubileja (Bonifacije VIII.) koja slijedi trajno aktualni cilj za dobro čovječanstva u suglasju s promicanjem kulture i duhovnih vrijednosti te ostvarivanjem značajnog socijalnog nastojanja u korist različitih situacija oskudice i siromaštva“. Zahvaljujući za dodijeljenu nagradu, nuncij D’Errico je kazao da to priznanje nije dano toliko njemu koliko „poslanju koja Apostolska nuncijatura nastoji provesti u BiH u ime Svete Stolice“. Kazao je da je Bosna i Hercegovina tradicionalno „jedinstveno mjesto susreta naroda, civilizacija i religija“ te da taj susret civilizacija „vodi k bogatstvu tradicija, kultura i povijesti, ali može dovesti i do značajnih napetosti kao u nedavno vrijeme kada su ratna zbivanja prouzročila tolika razaranja i velike patnje ili kao što je ovih mjeseci složena politička situacija koja je nastala nakon izbora u listopadu prošle godine“. Dodao je da je Daytonski sporazum zaslužan za zaustavljanje rata, ali i da bi bilo „napokon vrijeme za ozbiljno razmišljanje o tome kako izgraditi mir“ i to „pravedan mir: mir koji građanima i konstitutivnim narodima jamči da će živjeti u društvenom skladu i da će u zemlji imati ulogu koja najbolje odgovara njihovim mogućnostima“. Nuncij D’Errico je naglasio da u Bosni i Hercegovini „postoji potreba za dijalogom, a ne za rješenjima uspostavljenima zakonom jačega“ te da je „osobito je potreban dijalog koji daje prvenstvo onom što je zajedničko, a ne onom što dijeli; dijalogu koji pokazuje iskrenu želju da se radi zajedno i ide zajedno sa svim ljudima dobre volje u ozračju međusobnog povjerenja i zajedničkog zauzimanja za budućnost zemlje“. Rekao je da bi bilo „potrebno imati hrabrosti i odlučnosti završiti s ratnom prošlošću i staviti u stranu predrasude i sumnje koje još uvijek postoje u odnosima između pojedinaca i između konstitutivnih naroda“.

„Osobno vjerujem u ovu zemlju i vjerujem u ljude ove zemlje. Štoviše, žao mi je kad ponekad osjetim da bi netko iznova diskutirao o jedinstvu Bosne i Hercegovine. Prema mom mišljenju, bilo bi puno bolje kada bi svi prionuli na posao s novim duhom i s iskrenim namjerama kako bi pronašli pravedna rješenja za pitanja s kojima se treba suočiti nego da i dalje ostanu podijeljeni barijerama i ograđeni naslijeđem prošlosti“, istaknuo je nuncij D’Errico. Istoga dana priznanje su primile i druge važne osobe: kardinal Salvatore De Giorgi, nadbiskup Palerma u miru, mons. Carlo Liberati, nadbiskup Pompeja, general Biagio Abrate, admiral Bruno Branciforte, Angelo Caloia, predsjednik tvornice u Milanu, Miguel H. Diaz, američki veleposlanik pri Svetoj Stolici i senator Lamberto Dini.

Papina poruka

Prvi put nagrada je dodijeljena 2003. godine papi Ivanu Pavlu II., a na medalji je lik pape Bonifacija VIII. koje je umjetnički izradio Egidio Ambrosetti. Nagrada se od tada svaki put dodjeljuje krajem godine u palači srednjovjekovnog grada različitim zaslužnim crkvenim, civilnim i vojnim osobama. Među dobitnicima su: kardinali Jose Saraiva Martins, Renato Raffaele Martino, Javier Lozano Barragan, Angelo Comastri, Crescenzio Sepe, Ersilio Tonini, Elio Sgreccia, Giovanni Lajolo; umirovljeni predsjednici Republike Italije Oscar Luigi Scalfaro i Carlo Azeglio Ciampi, nobelovka Rita Levi Montalcino i senator Giulio Andreotti. Poglavar Katoličke crkve, rimski prvosvećenik, papa Benedikt XVI. uputio je poruku s posebnim apostolskim blagoslovom i čestitkama organizatoru događaja i dobitnicima nagrade. Predsjednik Republike Italije Giorgio Napolitano poslao je i svoju prigodnu medalju te uputio poruku kojom pokazuje društveni i kulturni slijed Bonifacijske nagrade te trajno nastojanje za mir, dijalog i društvenu povezanost.

Nadbiskup Alessandro D’Errico imenovan je apostolskim nuncijem u našoj zemlji u studenome 2005., dok je istodobno nerezidencijalnim apostolskim nuncijem za Crnu Goru imenovan u veljači ove godine. Prije toga nuncij D’Errico obnašao je brojne dužnosti u diplomatskoj službi Svete Stolice.

Ključne riječi

Komentara 1

BE
beneronaldo
00:12 17.12.2011.

reci to vehabijama

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?