Vatikan

Nuncij D’Errico: Hrvati moraju biti jednaki u BiH

Nuncij
14.10.2012.
u 10:04

Sveti Otac vam je veoma blizu i solidaran s vama i zajedno s njim, također, i poglavari Svete Stolice. Unatoč teškoćama, ne smijete se bojati. Ne bojte se!

Apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico predvodio je jučer tradicionalno euharistijsko hodočašće Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Mariji Bistrici. Najveću je pozornost posvetio položaju Hrvata katolika u BiH ističući ‘trnovita pitanja u svezi sa sadašnjošću i budućnošću hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, koji, čini se, još uvijek čekaju rješenje’.

“Smatram da su vrlo prikladno kardinal Puljić i biskup Komarica izabrali kao temu ovog hodočašća riječi učenika koje čitamo u Evanđelju: „O Gospodine, umnoži našu vjeru!“ Isto tako čini mi se važno postaviti na pravo mjesto teška pitanja koja nam se upravo sada nameću. A to znači da ih gledamo u svjetlu vjere. Što mi se čini još više značajno u općenitijem kontekstu puta na koji nas Sveti Otac Benedikt XVI. usmjerava ove godine, u Godini Vjere, koja je otvorena 11.listopada.

Osobno, držim da – prema najboljoj tradiciji vjere naših otaca, pred Nebeskom Majkom – na prvom mjestu danas moramo potvrditi još jednom naše povjerenje da Otac Nebeski zna dobro što nam je potrebno, još prije nego što ga zamolimo. I da je On, Vječni Gospodar života i povijesti, koji upravlja poviješću i vodi svojim putima one koji se uzdaju u Njega: to znači putevima i događajima koji se ne podudaraju uvijek s putevima koji se nama čine najboljima, iz našeg uskog vidokruga naših interesa. Zbog toga, još jednom, moramo se povjeriti Njemu kao djeca u naručje majke, sigurni da nam neće nedostajati potpora i snaga na putu, na kojem nas mogu pratiti različite teškoće.

Drugo. U ova prva tri mjeseca moje službe u Republici Hrvatskoj, imao sam priliku razgovarati često, na svim razinama, crkvenim i političkim, o sadašnjosti i budućnosti hrvatskog katoličkog naroda u Bosni i Hercegovini. Sa svoje strane, smatram da je to točno moja dužnost, zato jer to ne traži samo ljubav i zahvalnost koju imam prema vama. Osim toga, ima nešto iznad toga. Činjenica je da su mi Sveti Otac i Poglavari Svete Stolice izričito rekli da moja služba u Republici Hrvatskoj mora biti shvaćena kao nastavak mojeg služenja hrvatskom katoličkom narodu koji je na tom području toliko izmučen.

Dakle, ugodno sam iznenađen zbog otvorenosti i raspoloživosti koju su mi iskazali drugi da nastavimo raditi zajedno kako bismo našli prikladnija rješenja. Zato vam moram reći ono što mi je na srcu, unatoč teškoćama, ne smijete se bojati. Ne bojte se! Nemojte se obeshrabriti! Sveti Otac vam je jako blizu i solidaran s vama; i zajedno s njim također i Poglavari Svete Stolice, kao što se to vidi iz poruke Svetog Oca koju je poslao o vašoj situaciji svim hrvatskim biskupima u siječnju ove godine. Isto tako, ovdje svaki dan stječem još više iskustvo da je toliko osoba dobre volje – unutar i izvan Crkve – koje vam nastoje pomoći, nastoje se vrednovati vaša zakonska očekivanja, na najbolji mogući način.

U svezi s tim, dopustite mi iskazati javno moju živu zahvalnost najvišim vlastima Republike Hrvatske, koje su mi posvjedočile u različitim prilikama svoje istinsko zanimanje i potpunu potporu za vašu stvar. Sveta Stolica je puna nade da će se nastaviti započetim putem. Želja, za koju molimo danas, je da zajedno možemo naći prava rješenja za pitanja koja razmatramo, kako bi hrvatski katolički narod u BiH mogao nastaviti davati svoj dragocjeni doprinos za sadašnjost i budućnost Zemlje, s jednakim dostojanstvom i jednakim pravima u odnosu na druge konstitutivne narode.

Treće. U tom smislu, čini mi se važno izbjeći jedan drugi rizik, suprotne naravi: onaj da ostanete besposleni, čekajući da drugi riješe probleme. Znači, mora biti jasno da obnovljena zauzetost za budućnost – koja nam se danas čini apsolutno hitnom – je zadatak koji se ne odnosi samo na one koji imaju najviše odgovornosti u društvu ili na crkvenoj razini. To se pitanje odnosi na sve, na svakoga u onom što može učiniti. Ima onih koji mogu učiniti više i onih koji mogu napraviti manje. To je usporedba o talentima. Međutim, svi se moraju osjećati pozvanima napraviti svoj dio, s osjećajem kršćanske i građanske odgovornosti. Zato vas također i danas želim podsjetiti na ono što je rekao blaženi papa Ivan Pavao II. u Banjoj Luci 2003.: „Nemojte čekati da drugi rješavaju vaše probleme… Budite vi sami prvi graditelji vaše budućnosti“. Vjerujem, ako svi upozore na hitnost ovog zadatka, da će biti lakše gledati na budućnost s najvećim mirom.

Draga moja braćo i sestre, povjeravam moćnom zagovoru Majke Božje Bistričke vaše nakane, vaše želje i vaše nade. Neka bude Ona, Pomoćnica kršćana, koja će ishoditi novo svjetlo i snagu vama i svima onima koji zajedno s vama rade za dobro hrvatskog naroda u BiH. Amen!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?