BOLJA ZAŠTITA

Novi zakon omogućuje i potpunu promjenu izgleda svjedoka

sipa
Zoran Grizelj
26.03.2012.
u 09:23

Nacrt zakona o programu zaštite svjedoka predviđa 
i trajno preseljenje svjedoka na lokacije koje se nalaze u stranim zemljama

U većini predmeta o ratnim zločinima i suđenjima kriminalnim grupama svjedoci i njihove obitelji su bili izloženi prijetnjama, napadima. Već godinama slušamo upozorenja stranaca kako BiH treba svjedocima pružiti bolju, učinkovitiju zaštitu, a novi zakon o programu zaštite svjedoka koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH bi napokon trebao riješiti ovaj problem.

Politika se nije miješala

Ovaj zakon je još uvijek u formi nacrta, a iz Ministarstva sigurnosti poručuju kako ovaj akt nema nikakvo političko obilježje nego je stvaran samo kako bi se uspješnije zaštitili svjedoci od kriminalaca i ratnih zločinaca. Zakon donosi brojne promjene i mehanizme koji bi svjedocima i njihovim obiteljima trebali pružiti bolje sigurnosne uvjete. Prvi put bi trebalo biti formirano i povjerenstvo koje bi brinulo o tome kada treba svjedoku zaštita, koliko će trajati i u konačnici kada će biti prekinuta. Predviđene su i žurne mjere koje se mogu poduzeti ukoliko je svjedoku ili njegovoj obitelj ugrožen život zbog svjedočenja na sudu. Prema trenutačnom sustavu rada, samo jedna osoba odlučuje o zaštiti svjedoka, o tome tko može ući u program zaštite i koliko će ta zaštita trajati. Uskoro, o ovim pitanjima će odlučivati tim stručnjaka koji će donositi procjene u određenim slučajevima i situacijama. Zaštita će biti fizička i tehnička, ako bude potrebno, svjedocima će se omogućiti promjena identiteta, skrivanje podataka o vlasništvu i promjeni imena. Novi zakon preciznije će definirati procedure oko premještanja svjedoka na sigurne lokacije, njihovog trajnog preseljenja u druge dijelove BiH ili čak u strane zemlje. Uskoro će o tome brinuti država i njene institucije.

Mijenjanje izgleda

Ono što možda najviše privlači pozornost je dio zakona koji kaže kako se osim promjene osobnih podataka, svjedoku može omogućiti i mijenjanje fizičkih karakteristika. Sve ove opcije ne nalaze u Nacrtu novog zakona o programu zaštite svjedoka, a očekuje se kako će po ovom pitanju u budućnosti bolje surađivati i nadležne državne institucije i agencije. Naime, poboljšanje njihove suradnje je jedan od osnovnih preduvjeta za implementaciju Programa za zaštitu svjedoka u onoj mjeri u kojoj novi zakon to predviđa.

Jasno je kako u BiH postoji velika potreba za ovim zakonom, kako država ne pruža zaštitu stotinama svjedoka koji bi je trebali imati, te kako upravo zbog ove problematike mnogi kriminalci se i dalje nalaze na slobodi umjesto iza rešetaka i pred sudovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?