opet na ulicama

Novi prosvjedi - u Mariboru policija upotrijebila suzavac

prosvjed,slovenska policija
Reuters/PIXSELL
03.12.2012.
u 20:04

U Ljubljani se prosvjedi odvijaju mirno, u centru grada okupilo se 10 tisuća ljudi

Slovenci nastavljaju s prosvjedima protiv oštrih mjera štednje i korumpiranih političara. Dan nakon što je za predsjednika izabran bivši premijer Borut Pahor na ceste izlaze stanovnici više gradova, a mjere osiguranja posebno su pojačane u Ljubljani i Mariboru, prenosi Al Jazeera Balkans.

U Mariboru se traži ostavka gradonačelnika Franca Kanglera, kojega mnogi građani smatraju korupmiranim. Mariborska policija protiv građana je upotrijebila suzavac, javlja žurnal24. Prosvjed je počeo mirno, no policija je intervenirala nakon što su prema njima bačeni predmeti i pirotehnička sredstva. Grad nadlijeće policijski helikopter koji osvjetljuje mjesto događaja, a s kojega policajci pozivaju prosvjednike da se raziđu.

Protiv korumpirane lokalne vlasti prosvjeduju i građani Celja, gdje je uhićeno 15 osoba, uključujući i jedno 15-godišnjaka, javlja 24ur.

U glavnom gradu održana su dva prosvjeda, protiv gradonačelnika Zorana Jankovića te protiv vlade Janeza Janše, koja se iz krize planira izvući mjerama kao što su povišena granica za odlazak uz mirovinu, labaviji propisi za zapošljavanje i otpuštanje radnika, te rezanje plaća u javnom sektoru. U centru Ljubljane okupilo se oko 10 tisuća ljudi, neki su nosili transparente s fotografijom Janše iza rešetaka i natpisa "Gotov je". Ljubljanski prosvjedi zasad se odvijaju mirno, a prolaznici daju podršku prosvjednicima.

- Danas smo ovdje kako bismo prosvjedovali protiv ovakvog načina rješavanja krize, koja je ovih dana vrlo ozbiljna. Bilo bi dobro da netko podnese ostavku - kaže Zoran Rink, umirovljenik iz Ljubljane, prenosi Reuters.

Tijekom prošlog prosvjeda u Ljubljani, u petak, došlo je do sukoba policije i prosvjednika u kojemu je 30 ljudi uhićeno, a najmanje 15, većinom policajaca, ozlijeđeno. Građani Maribora prosvjedovali su i jučer.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

JA
javornov
11:37 04.12.2012.

Čega se boje večernjakovci kada brišu sve dosadašnje komentare o nemirima u Sloveniji? Ruši se ideal predivne Europske Unije?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?