Izmjena zakona

Novi operator za obnovljive izvore energije bit će u Mostaru

Vjetar
13.12.2012.
u 09:01

Zajamčena cijena električne energije ne bi se trebala mijenjati 18 mjeseci zbog sigurnosti investicija

U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH jučer je nova parlamentarna većina prihvatila amadnmane na prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije koji će omogućiti jednostavnije pokretanje biznisa u ovoj oblasti i dugoročnijeg određivanja cijene električne energije, što je do sada bila jedna od najvažnijih zapreka za financiranje ovih zahtjevnih i skupih projekata.

Lakše do investicije

Pojednostavljivanjem procedura i većom transparentnošću posebno će biti važno za područja bogata vodom, sunčevom energijom i vjetrom. To se posebice odnosi na područje središnje Bosne i Hercegovine. Prihvaćeno je više desetaka amandmana koje je uložio HDZ BiH, a među važnijim je i da će sjedište Operatora za obnovljive izvore energije i učinkovite kogeneracije (OIEiEK) biti u Mostaru. “Sjedište Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije je u Mostaru, a sjedište Regulatornog povjerenstva za električnu energiju (FERK) također je u Mostaru pa iz praktičnih razloga koja nalažu pravila logike i načela koja podrazumijevaju što učinkovitije i ekonomičnije poslovanje sa svrhom što produktivnijih krajnjih rezultata istog, nameće se zaključak da bi i sjedište Operatora za OIEiEK trebalo biti u Mostaru”, navodi se u pojašnjenju jednoga od amandmana koji su prihvaćeni, a podnio ih je predsjednik kluba HDZ-a BiH Marinko Čavara. Sjedište Operatora će biti u Mostaru upravo da bi se ubrzalo izdavanje potrebnih dokumenata i potvrda za izgradnju elektroenergetskih objekata.

Fiksna tarifa


Među važnijim izmjenama kojima se osigurava veća sigurnost investiranja je da se privilegiranim proizvođačima koji dobiju takav status da rok od 18 mjeseci u kojemu će vladati moratorij, odnosno Vlada neće moći mijenjati tarifne koeficijente koji bitno utječu na cijenu električne energije. I dalje će za različite obnovljive izvore energije kao i vrstu energetskog postrojenja biti različita cijena.

“Zajamčena otkupna cijena je različita za svaki primarni izvor i tip postrojenja, a izračunava se tako da se pomnoži tarifni koeficijent s referentnom cijenom”, navodi se u pojašnjenju izmjena zakona. Pravo na poticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora imat će postrojenja s ugrađenom snagom između 2 i 23 kilowata. Zbog transparentnosti za svaki pogon će se točno znati koliki su mu proizvodni kapaciteti kako bi mogli dobiti poticaje koje će FBiH ograničiti zbog skromnih mogućnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?