NOVA VLADA

Novi ministri prisegnuli da neće kršiti zakon i Ustav ZH županije

vlada
Tomislav Milićević
28.08.2010.
u 10:16

Pored članova Vlade Zapadno - hercegovačke županije, jučer je smijenjen i Branko Ćorluka

Dvanaest zastupnika u Skupštini Zapadnohercegovačke županije jučer je svoju potporu dalo Vladi na čelu sa Zdenkom Ćosićem, dok su istodobno jednoglasno usvojili razrješenje Vlade na čelu sa Zvonkom Jurišićem.

Smijenjen Ćorluka

Iako je u početku bilo predviđeno da se na dnevnom redu Skupštine nađe samo razrješenje članova Vlade, imenovanje novih te svečana prisega, na samom početku sjednice je uvrštena još jedna točka, i to smjena dopredsjednika Skupštine ZHŽ-a Branka Ćorluke. Zastupnici su i ovaj prijedlog usvojili te su smijenili i dopredsjednika Skupštine. Predsjednik Skupštine ZHŽ-a Zlatan Jurilj je nakon završetka sjednice izjavio da i novoimenovanu Vladu ZHŽ-a čeka ista sudbina ako se dovede u pitanje parlamentarna većina, jer je to potpuno normalan proces u demokratskoj sredini. “Nekoliko mjeseci sam vagao što je dobro napraviti, svjestan vremena i izbora, međutim dogodilo se što se moralo dogoditi”, kazao je Jurilj. Zdenko Ćosić, novoimenovani premijer ZHŽ-a, kazao je da vrijeme u kojem se to događa nije baš najbolje, ali da kao odgovorni političari ne mogu sebi dopustiti kalkulacije. -Ne možemo se vlasti prihvatiti samo onda kad ona donosi lagodan život. Za ove ljude koji su danas izabrani jamčim da će biti odgovorni. Na ovaj potez smo se odlučili jer ne možemo dopustiti da situacija u županiji postane još gora”, kazao je Ćosić. Dodaje da se neće opirati volji većine te da neće stvarati probleme ukoliko se pokaže da nemaju parlamentarnu većinu. Po glasovanju zastupnika novi članovi Vlade ZHŽ-a su prisegnuli da će djelovati u skladu sa zakonom i Ustavom ZHŽ-a.

OHR reagirao


No, članovi Vlade ZHŽ-a na čelu sa Zvonkom Jurišićem tvrde da su Ustav prekršili i prije nego što su bili imenovani, jer je, po njima, sjednica Skupštine na kojoj je Vladi izglasovano nepovjerenje nelegalna. Uz to, članovi Vlade koje je dvanaest zastupnika jučer razriješilo te dužnosti se pozivaju i na pismo koje je Zdenku Ćosiću i Zlatanu Jurilju uputio Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH. Naime, Inzko je u svom pismu naveo da ljubazno moli Skupštinu ZHŽ-a da ne poduzimaju daljnje mjere u pravcu imenovanja nove vlade. Razlog ovoj molbi je taj što ured OHR-a još uvijek nije uspio izvršiti provjeru trojice ministara iz nove Vlade ZHŽ-a. “Želimo istaknuti da činjenica da ćemo pokrenuti postupak provjere kandidata za tri ministarske pozicije ne treba biti protumačena kao potpora visokog predstavnika zakonitosti odluke o izglasavanju nepovjerenja”, stoji u pismu koje je u ZHŽ upućeno iz OHR-a. Novi ministri jučer nisu pošli prema svojim uredima, a Ćosić je kazao da će pokušati stupiti u kontakt sa Zvonkom Jurišićem kako bi se dogovorili za primopredaju u ponedjeljak. Jurišić je pak izjavio da nije problem komunikacija s Ćosićem, ali da do primopredaje neće doći sve dok se o svim ovim događajima ne izjasne mjerodavne institucije, od kojih se očekuje skoro očitovanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?