STAV

Novi izbori U BIH rješenje samo uz promjenu izbornih pravila

covic ljubic
VL FOTO
02.10.2011.
u 11:12

Iako je mnogo dvojbi oko korisnosti eventualnih izvanrednih izbora, ne treba zanemariti činjenicu da sadašnje stanje vode daljnjoj eskalaciji krize, pa čak i raspadu FBiH kao jednog od dva bh. entiteta

Očita nemogućnost političkih lidera da postignu dogovor o formiranju državne vlasti, proizvela je situaciju u kojoj se sve češće kao moguće rješenje za izlazak iz postojeće pat-pozicije spominje održavanje prijevremenih, odnosno izvanrednih izbora.

Otvoreno je o tome progovorio predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, a i lider SDA Sulejman Tihić kaže kako je i on spomenuo takvu mogućnost na sastanku u Brčkom, kada je postalo izvjesno da dogovor o uspostavi Vijeća ministara neće biti postignut. Navršava se godinu dana od održavanja općih izbora i sam podatak da u tom razdoblju nije uspostavljena vlast na državnoj razini, te da je upitna legalnost one na federalnoj razini, dovoljan je za razmišljanje o prijevremenim izborima.

OHR zasad šuti

Temeljni problem je što ne postoji zakonska osnova za raspisivanje izvanrednih ili prijevremenih izbora, osim u situaciji kada je neko zakonodavno tijelo raspušteno sukladno Ustavu. Iz toga proizlazi da bi se prije raspisivanja izvanrednih izbora morao promijeniti zakon. Druga mogućnost je da visoki predstavnik iskoristi svoje ovlasti i raspiše izbore, o čemu u OHR-u, barem zasad, ne žele govoriti. Glasnogovornik Mario Brkić kazao nam je jučer da OHR ne želi komentirati medijske spekulacije o ovoj temi.

No, visoki predstavnik sigurno nije sasvim isključio takvu mogućnost, iako je teško očekivati da bi povukao potez u tom smjeru bez prethodno osigurane suglasnosti ključnih političkih aktera u zemlji. Bez obzira na Komšićevu izjavu i Tihićevu ponudu u Brčkom, takve političke suglasnosti o održavanju prijevremenih općih izbora, zajedno s redovitim lokalnim izborima na jesen iduće godine, još uvijek nema. Dopredsjednik SDP-a Damir Hadžić naglasio je da bi novi izbori donijeli određene promjene u odnosima političkih stranaka, ali ne i kada su u pitanju principijelni odnosi vezani uz uspostavu vlasti.

Eskalacija krize

U HDZ-u BiH smatraju da novi izbori, posebno po postojećem izbornom zakonu, ne bi donijeli značajnije promjene. Dužnosnici iz ove stranke ustvrdili su kako problem nije u rezultatima prošlih izbora nego što te rezultate neke stranke uopće ne poštuju.

Iako je mnogo dvojbi oko korisnosti eventualnih izvanrednih izbora, ne treba zanemariti činjenicu da sadašnje stanje vode daljnjoj eskalaciji krize, pa čak i raspadu Federacije BiH kao jednog od dva bh. entiteta. Mnogi upozoravaju da su politički odnosi Hrvata i Bošnjaka na najnižoj razini od uspostave Federacije.

Ključne riječi

Komentara 16

PA
park
13:44 02.10.2011.

Da bi promjenili izborni zakon prvo se morate promjeniti Vi Hrvati i shvatiti da živite u svojoj Državi BiH , biti konstruktivni i odgovorni u svom političkom djelovanju , poraz prihvatiti kao i pobjedu , ne diskriminisati svoje sunarodnike ,, a svoje političke protivnike kao što je HSP , dokučit činjenicu da nisi \"bogom dat \" i da postoje i Hrvati koji ne misle kao Hercegovci i da postoje Hrvati koji su takođe legitimni ..... Prihvatiti 11 od 12 ponuđenih mijesta , a ne tražiti sve za sebe , kad sve ovo ispunite imaćete puno pravo da kao ozbiljan faktor nešto i tražite !

DU
Deleted user
14:03 02.10.2011.

Od izbora nema nista osim u slucaju ako Hrvati i Srbi ne pocnu postavljati \"svoje\" muslimane na izborne liste i pocnu preotimati muslimanke pozicije. A ako ne to onda razlaz.

Avatar error
error
11:42 02.10.2011.

Novi izbori su jedino rješenje, normalno uz izmjenu izbornog zaklona koji bi omogućio hrvatima jednaka prava kao i muslimanima biranje zastupnika u federalni dom naroda...onemogućiti da u jednom goraždu gdje hrvata nema niti 0,5% muslimani biraju \"hrvata\" u dom naroda...Bez obzira na nakaradni izborni zakon koji je napravljen i služi razvlašćivanju,majorizaciji hrvata opet bi se desile velike promjene...hsp je mrtva stranka kod hrvata, isto kao i nhi krešimira zubaka kojeg je prije 10-tak godina pokopao sdp, možda je vrijedilo 3godine vlasti???hsp će sigurno još manje preživjeti na vlasti, pitanje dana kada će hsp tomislavgrad-a reći izlazimo iz platforme i vlada pada...jedini hrvat u federalnom domu naroda koji je izabran hrvatskim glasovima a član platforme je dr.Perić koji je svjestan svega, dosta više nego što misle platformaši ;))

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?