Inicijativa

Novac od trošarina na duhan i alkohol u BiH dati za liječenja

Cigarete
24.09.2013.
u 09:53

Sredstva od trošarina na duhan i alkohol usmjere za razna liječenja

Ako Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje u BiH, u skladu s praksom zemalja Europske unije, odluči da dio prihoda od trošarina na duhan i alkohol usmjeri u zdravstveni sustav BiH, fondovi zdravstvenog osiguranja godišnje bi mogli dobiti oko 250 milijuna KM.

Praksa u Europi


Naime, Vijeće ministara BiH uputilo je UNO-u BiH inicijativu za dodatno financiranje zdravstva u BiH od prihoda, odnosno trošarina na duhan i alkohol, imajući u vidu štetnost utjecaja duhana i alkohola na zdravlje građana, ali i u skladu s praksom zemalja EU. Kako stvari sada stoje, od trošarina na duhan i alkohol godišnje se prikupi oko 800 milijuna KM, a samo u prvih osam mjeseci ove godine po toj osnovi prikupljeno je više od 550 milijuna KM, i to 407 milijuna KM od trošarina na duhan i 44 milijuna na alkohol. Obrazlažući svoju inicijativu, Vijeće ministara BiH je navelo primjer Hrvatske gdje od ukupnih prihoda od trošarina na duhan i alkohol u Fondu hrvatskog zdravstvenog osiguranja bude doznačeno 32 posto tih sredstava, što godišnje iznosi oko 130 milijuna eura.
Ako bismo slijedili primjer Hrvatske, zdravstvena osiguranja u BiH od trošarina na duhan i alkohol godišnje bi bila bogatija za oko 250 milijuna KM. Kako, koliko, na koji način i hoće li se uopće od trošarina na duhan i alkohol financirati zdravstveni sustav u BiH, odlučit će UO UNO-a.

Entitetska nadležnost


“Čekamo da inicijativa službeno stigne i uzet ćemo je u razmatranje, napraviti kalkulacije i onda se odrediti o svemu tome”, kazali su u UNO-u.
Neslužbeno, najveća prepreka financiranju zdravstva od trošarina mogla bi biti ustavna struktura BiH, odnosno činjenica da je zdravstvo isključivo entitetska nadležnost, tako da bi raspodjela tog novca bila problematična, jer je trebaju prihvatiti tri ministra financija u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?