PLATFORMAŠI

Nova Vlada Sarajevske županije protuustavna

sudnica
Arhiva VL
06.04.2011.
u 10:26

Posebna je priča što niti jedno značajnije ministarsko mjesto nije prepušteno osobama nebošnjačke nacionalnosti

Vlada Sarajevske županije konstituirana je u suprotnosti s odredbama županijskog Ustava. Na tu činjenicu su vladajuću koaliciju u više navrata upozorili oporbeni zastupnici, uključujući i bivšeg županijskog premijera Besima Mehmedića.

Svojedobno je, naime, amandmanskim izmjenama Ustava Sarajevske županije propisano da Vlada treba biti sastavljena od pripadnika konstitutivnih naroda sukladno posljednjim rezultatima popisa iz 1991. godine.

Nacionalna struktura

Iako su upozoreni na ovu ustavnu odredbu, u SDP-SDA koaliciji su imenovali vladu čija nacionalna struktura ne odgovara rezultatima popisa stanovništva. Iako su granice općina pretrpjele značajne promjene nakon rata, neslužbeni podaci govore da je na prostoru sadašnje Sarajevske županije živjelo nešto više od 510 tisuća stanovnika, od čega je 49 posto bilo bošnjačke nacionalnosti. Srba je bilo oko 29, Hrvata približno sedam posto, a ostalih oko 15 posto. Sukladno tome, u županijskoj Vladi, koja s premijerom broji ukupno 13 članova, trebalo bi biti šest ili najviše sedam Bošnjaka. Međutim, u Vladi koju vodi premijer Fikret Musić, a koju su svojim glasovima izabrali zastupnici SDP-a i SDA, ima devet Bošnjaka, dok je iz reda ostalih naroda izabrano tek četvero ministara, što je oko 30 posto.

Ustavna obveza

Očito je, dakle, da prilikom imenovanja nove županijske Vlade nije vođeno računa o ustavnoj obvezi, kao ni o nacionalnoj ravnopravnosti, za koju se deklarativno zalažu trenutačno vladajuće stranke u Sarajevskoj županiji. Posebna je priča što niti jedno značajnije ministarsko mjesto nije prepušteno osobama nebošnjačke nacionalnosti. Osim premijerske, Bošnjaci su i na ključnim pozicijama ministara financija, unutarnjih poslova, gospodarstva i prometa. Treba reći da ni prethodna Vlada Sarajevske županije nije bila formirana sukladno ustavnoj odredbi o odgovarajućoj zastupljenosti pojedinih naroda. Bošnjaci su i u toj vladi imali znatno više od 50 posto mjesta, koliko im pripada sukladno rezultatima posljednjega popisa stanovništva.

Komentara 2

KI
kitikat
10:54 06.04.2011.

a zasto je HDZ povukao tuzbu ustavnom sudu ako je siguran da je sve ovo protivustavno

TI
timtomtumb
16:29 06.04.2011.

Kao prvo kitikat tuzba je bila u svezi Federalne vlade. Kao drugo zelio bi vidjeti kako biste vi muslimani vristali kad bi HDZ u Mostaru tako konstruirao vladu. Kao trece i ono pet nemuslimana koji su dobili ministarske funkcije uu Sarajevu se vjerojatno zovu Vahid ili Besim i tek su neki dan otkrili da su Srbi ili Hrvati to jest ostali.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?