Lideri stranaka

Nova većina spremna, prioriteti - dogovor o vlasti i pomak k EU

Zlatko Lagumdzija
12.11.2012.
u 08:59

Protekli tjedan razgovarali Čović i Lagumdžija, te poslije Čović i Dodik. Slijedi Radončić...

Lideri stranaka imat će i tijekom ovog tjedna međusobne sastanke i razgovore kako bi se što prije dogovorila nova parlamentarna većina na razini BiH, te mehanizmi da ta ista koalicija funkcionira i na drugim razinama. Nekoliko je prioriteta koji se moraju uraditi, a to je prije svega izbor nova dva ministra i zamjenika iz reda Bošnjaka u Vijeću ministara, te izbor zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Deblokirati procese

Sva imenovanja i kadrovska rješenja su odgođena, odnosno prolongirana do sastanka lidera šest stranaka u Mostaru, koji bi se trebao održati 20. studenoga. Do tada će se razgovarati, pokušati postići i dogovor kako bi sastanak donio konkretna rješenja koja se očekuju, najprije od EU-a i Mape puta koja je pred političare još ljetos postavljena. Ispunjavanje uvjeta iz Mape puta, ali i dogovor oko vlasti otkočio bi mnoge procese i otvorio vrata napretku BiH. Ono što hrvatske stranke vide kao prioritet kako bi se politička kriza u BiH riješila je Federacija BiH. Bez rekonstrukcije FBiH gdje bi legitimni hrvatski predstavnici preuzeli dužnosti koje im pripadaju ne može se dogovarati vlast na drugim razinama. Rekonstrukcija vlasti u FBiH i daljne funkcioniranje bili su predmet i prošlotjednih razgovora izaslanstava HDZ-a BiH i SDP-a, predvođena predsjednicima Draganom Čovićem i Zlatkom Lagumdžijom. Konstatirano je da procesi koji su blokirani u FBiH od predsjednika FBiH i SDA trebaju biti deblokirani što prije. Usporedo s rješevanjem FBiH, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija predložio je predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi da ministar sigurnosti bude Fahrudin Radončić, ministar obrane Zekerijah Osmić, a zamjenik ministra financija i riznice Edita Đapo.

Konačni dogovori


- Shodno potvrđivanju odluke predsjedatelja Vijeća ministara BiH o smjeni ministara i zamjenika ministara iz reda SDA Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića, koju je, 22. listopada usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, SDP predlaže da se u što žurnijem roku pokrene procedura imenovanja ministara i zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH, navedeno je u dopisu koji je Lagumdžija uputio predsjedatelju Bevandi. Ovaj tjedan održat će se sastanak s predsjednikom SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem oko nove parlamentarne većine, te niz drugih od kojih se očekuju nove smjernice za konačni dogovor lidera.

Ključne riječi

Komentara 1

FE
feuer
23:31 12.11.2012.

Sta treba da budu vasi prioriteti:-omogucite ljudima da rade i budu korektno placeni,sredite zdravsto da se jadni bolesni mogu kao ljudi lijeciti,prestanite sa korupcijom i kradjama,budite iskreni prema svome narodu i izcrsavajte obecanja,razmislite da treba da se brinete da vasim gradjanima omogucite bolji zivot a ne sami sebi vama je predobro.Rijesite mirovine ljudima kojima ste oduzeli pravo ima ih puno posteni koji su vase guzice branili.Da Gospodo to je prioritet dok to nenapravite nema vam ni E u eu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?