INTERVJU JOZO BOGDAN

Nova upravna zgrada bit će eksponat Fealove tehnologije

bogdan
VL FOTO
15.08.2011.
u 10:09

FEAL, koji je prije deset godina bio tek još jedna privatizirana državna tvrtka s neizvjesnom sudbinom, danas je istinski gigant i regionalni lider u preradi aluminija.

Što za FEAL znači nova upravna zgrada u koju je ugrađeno znanje, tehnologija i dostignuća u Vašem svakodnevnom radu?

Za zaposlenike FEAL-a nova upravna zgrada znači mnogo. Zgrada u kojoj smo dosad radili je dotrajala i prešla potrebe današnjeg FEAL-a. FEAL je poznat širem tržištu između ostalog i kao proizvođač sustava za graditeljstvo, a živio je i radio u zgradi koju je vrijeme potrošilo. Ova se investicija pojavljuje i kao potreba da se našim kupcima pokažu novi proizvodi iz aluminija koji će se ugrađivati na zgradi.

Početkom godine pokrenuli ste još jednu prešu. Kakva su iskustva i što ste time dobili?

Prošle godine u ovo doba smo pokrenuli investiciju za jednu novu prešu s ciljem proširenja kapaciteta. Do kraja godine uspješno smo je pustili u pogon i ona danas radi punim kapacitetom. Normalno vrijeme instalacije jedne ovakve preše je oko godinu dana, ali mi smo to uspjeli učiniti za pola godine, što znači da ta investicija već otplaćuje sama sebe i pokazuje koliko je brzina u donošenju odluka značajna za poslovanje jedne tvrtke.

U FEAL-u stalno ulažete u nove tehnologije, koliko je to značajno za Vaš daljnji napredak?

Držimo se načela da, kad kupujemo opremu i tehnologiju, ne žalimo uložiti u najbolje, jer samo se takvim načinom može održati na tržištu. Kad smo govorili o preši koju smo prošle godine instalirali, već smo i u ovom kratkom vremenu radili poboljšanja u tehnologiji kao što su hlađenje alata na preši s tekućim dušikom, što daje bolje proizvodne rezultate i veću kvalitetu proizvoda. Nove tehnologije koštaju, ali se isplate.

Posljednji put smo razgovarali o novoj investiciji, navodno je sve već dogovoreno za projekt megapreše što je investicija dvostruko veća nego sve dosadašnje!

Još nije dogovoreno, ali nam je u planu pokretanje još jedne preše snage pritiska 5000 tona. Za ovo nam se također ukazuje potreba jer imamo zahtjeve naših strateških kupaca iz Europske unije za instaliranje jedne velike preše. Trenutno FEAL nema više svog prostora za proizvodne hale i širenje. Očekujemo da će i lokalna zajednica naći mogućnosti i rješenje za ovaj problem. Inače, nude nam se lokacije i prostori na teritoriju Hrvatske, s riješenom infrastrukturom i izuzetno povoljnim uvjetima. Ovoj investiciji smo dali punu pažnju jer je veća od svih dosadašnjih koje je FEAL radio. Trenutačno se rade elaborati, prikupljaju ponude i rade projekti novih hala za smještaj velike preše. Do kraja ove godine plan nam je ugovoriti prešu, a pustiti je u pogon do kraja iduće godine. Vrijednost ovakve investicije je minimalno 15 milijuna eura, a puštanjem u rad zapošljavalo bi se novih stotinjak djelatnika. Ovo je zaista velik projekt i zato su važne studiozne pripreme. Primjerice, kada se ovakva preša instalira u Italiji ili Njemačkoj, iza takvog projekta obvezno stoji i država. FEAL je nažalost ili na sreću prepušten sam sebi.

Za što će biti namijenjena ova preša?

Proizvodi s ove preše su namijenjeni za profile koji bi se ugrađivali u moderne vlakove, profile za prijevozničku industriju, te graditeljstvo. Imamo pisma namjere od naših kupaca koji nas praktično guraju u investiciju takve vrste jer im trebaju takvi proizvodi. To nam daje veliku sigurnost u našoj konačnoj odluci za širenje kapaciteta i asortimana proizvoda.

Stalno govorimo o proširenju proizvodnje, što govore rezultati za prvih pola godine?

Planovi za ovu godinu su bili povećanje proizvodnje i prodaje. Bili smo optimistični dok smo ih pravili, ali rezultati u prvih pola godine su bolji od planiranih. Već smo u dva puta ove godine imali apsolutne rekorde u proizvodnji. Razlog tome je što se tržište na kojem smo prisutni oporavilo od krize, te nam se izvoz svakim mjesecom povećava.

Nije šire poznato da ste započeli s proizvodnjom solarnih sustava. Očekujete li ekspanziju budući da je ovo područje Bogom dano za korištenje ove energije?

Što se tiče solarnih sustava, FEAL je već nekoliko godina prisutan kao dobavljač profila koji se ugrađuju u solarne elektrane diljem Europe. Isto tako razvijamo svoje sustave za solarne elektrane, jer je to nešto što nam se otvara kao mogućnost u predstojećem razdoblju. Ovo područje ima goleme potencijale iskoristivosti sunčeve energije i samo je pitanje vremena kada će krenuti širenje u ovom pravcu. To je s jedne strane i uvjet koji nam propisuje i Europska unija.

Uz povećanje asortimana proizvodnje, stalno širite i tržište, koliko je teško iz jedne zemlje poput BiH izvoziti u Njemačku, Austriju...?

Da biste izvozili u Njemačku, Austriju i druge europske zemlje, morate biti po kvaliteti jednaki ili bolji, a cijenom povoljniji. Kad tome nadodamo i troškove prijevoza, samo po sebi se nameće kako se teško boriti na ovim zahtjevnim tržištima. Rezultati pokazuju da ipak uspijevamo. Osim ovih zemalja, sad smo prisutni u ponudama i projektima za građevine koje se grade za potrebe nogometnog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj. Značajno nam se širi prodaja u profilima za solarne elektrane u Češkoj, Slovačkoj...

Koliko je za međunarodnu prepoznatljivost značajna investicija u tvrtku FEAL Austrija koja vam daje značajnije reference u radu?

Naravno. U našem uredu u Austriji rade inženjeri s njemačkoga govornog podrucja, s dugogodišnjim iskustvom u projektiranju najzahtjevnijih fasada. Rezultat toga je nekoliko značajnih projekata koji se trenutno rade u Europi, među kojima je i projekt u Luxembourgu od 9000 metara četvornih.

Nakon godinu dana pauze najavljuje se nova kriza. Imate li krizne planove i što je recept za takvu situaciju koju ste više nego uspješno prebrodili?

Proteklu krizu smo prebrodili manje bolno nego drugi. Kako se često zna čuti da je kriza na ovim prostorima stalno prisutna, mi smo na to naviknuti. Imamo različite vrste proizvoda i nismo oslonjeni samo na određenu vrstu proizvoda, što se pokazalo uspješnim kod protekle krize, a recept je jednostavan: treba raditi.

Kakva je suradnja s Aluminijem iz Mostara, koliko je značajan za regiju?

Aluminij je naš glavni dobavljač sirovine. Suradnja je na iznimnoj razini. Zajednički razvijamo nove projekte, umjesto lož-ulja kao energent koristit ćemo prirodni plin, čime ćemo uštedjeti i smanjiti zagađenja. O velikom značenju Aluminija za regiju i državu, suvišno je govoriti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?