SARAJEVO

Nova ljubljanska banka za četvorni metar zemljišta dala 19.000 eura

novac
Arhiva VL
04.11.2010.
u 08:36

Cijeli posao oko gradnje poslovnog centra završio sudskom tužbom i istragom Slovenije i BiH

Slovensku Novu ljubljansku banku (NLB) trese velika financijska afera teška blizu 40 milijuna eura, a koja svoje korijenje vuče iz sumnjive kupovine zemljišta u središnjoj gradskoj zoni u Sarajevu, koje su prije dvije godine, preko tvrtke Profin, kreditirali s čak 19.000 eura po četvornom metru.

Odšteta od 44 mil. eura


Financijski enormna akvizicija NLB leasinga išla je preko bh. tvrtke Profin, a na tako skupo plaćenom zemljištu u sarajevskom naselju Marijin dvor trebao se graditi prodajni centar. Umjesto poslovnog centra, cijela stvar završit će na sudu jer kaznenu prijavu protiv NLB-a i predstavnika njezinih kćeriju-tvrtki priprema sarajevsko poduzeće Profin Invest. Kako prenosi slovenski dnevnik Večer, sarajevska kompanija Profin Invest je u međuvremenu postala nelikvidna i za svoju sudbinu okrivljuje upravu NLB-a i priprema kaznenu prijavu protiv vodećih ljudi banke zbog sumnje da je postojala obmana te traže isplatu odštete u visini od 44,4 milijuna eura. NLB i Profin su u vrijeme predsjednika uprave NLB-a Marjana Kramara potpisali niz za slovenske bankare nepovoljnih ugovora, a tim sredstvima je financirana i preplaćena izgradnja novog poslovnog centra na elitnoj lokaciji u glavnom bh. gradu.

Umjesto centra - istraga

Cijela afera možda i ne bi dobila sudski epilog da je u međuvremenu došlo do niza kadrovskih promjena u upravi NLB-a nakon čega je NLB naručio izvanrednu reviziju posla, a zbog čega je došlo do poslovne štete koja je iz mjeseca u mjesec rasla. Profin zbog toga optužuje NLB za obmanu i namjerno izazivanje poslovnih teškoća koje su, navodno, imale za cilj da se uruše poslovni partneri banke, odnosno da se jeftino dođe do željenih nekretnina. Uprava NLB Leasinga je o cijelom kreditnom aranžmanu šutjela pune dvije godine. Odgovor na pitanje zbog čega je NLB Leasing u Sarajevu plaćao 19.000 eura za četvorni metar zemljišta i zašto u zemljišnoj knjizi nije upisan kao vlasnik, nije ponuđen ni do dan danas. Predstojeća istraga koju potenciraju u Sloveniji dat će neke odgovore. Prodavač zemljišta je tvrtka Union Invest.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?