Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Nova bh. vlada

Nakon Bevandinog imenovanja bit će održana sjednica na kojoj će se potvrditi i novi sastav Vijeća ministara
07. siječnja 2012. u 12:03 0 komentara 6 prikaza
bevanda
Foto: VL FOTO

Proces imenovanja novog Vijeća ministara BiH ušao je u fazu u kojoj ono što su dogovorila šestorica stranačkih lidera više ne bi trebalo doći u pitanje.

Većina neupitna

Nakon što su SIP i SIPA završili provjere, Predsjedništvo BiH je imenovalo Vjekoslava Bevandu za mandatara i proslijedilo odluku parlamentarnom povjerenstvu za pripremu izbora Vijeća ministara. Ovo tijelo će 12. siječnja održati sjednicu i za očekivati je da odmah nakon toga bude sazvana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj će se zastupnici izjasniti o Bevandinoj kandidaturi. Kako je parlamentarna većina neupitna, potvrđivanje imenovanja Bevande za novog državnog premijera trebala bi biti formalnost. Kako doznajemo, sjednica Zastupničkog doma mogla bi biti sazvana između 16. i 20. siječnja.

Prema zakonskoj proceduri, predsjedatelj Vijeća imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i odmah traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja. Zakon propisuje i da potvrda imenovanja ministara i zamjenika ministara mora biti završena u roku od 30 dana od dana kada predsjedatelj Vijeća ministara preuzme dužnost. No, u ovom slučaju će to očito biti znatno brže, a moguće je čak da odmah nakon Bevandinog imenovanja bude održana sjednica na kojoj će se potvrditi i novi sastav Vijeća ministara.

Podjela pozicija

U tom će tijelu izvršne vlasti četiri stranke imati po dva ministra, a dvije po jednog. HDZ BiH će uz predsjedatelja Bevandu (koji je zajednički kandidat dva HDZ-a) imenovati ministra pravosuđa, a to bi trebao biti Bariša Čolak. Predsjednik SDP-a BiH, Zlatko Lagumdžija, bit će novi ministar vanjskih poslova, a Damir Hadžić ministar prometa i veza. SNSD će vjerojatno za ministra financija i trezora predložiti Mladena Zirojevića, a poziciju ministra civilnih poslova zadržati Sredoje Nović. U Vijeću ministara ostaje i ministar sigurnosti, Sadik Ahmetović, dok je pozicija ministra obrane još nepopunjena. Spominje se u javnosti ime Nedžada Ajnadžića, ali doznajemo kako je u igri još nekoliko kandidata. SDS će najvjerojatnije predstavljati Mirko Šarović kao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a HDZ 1990., Damira Ljubić, kao ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.