Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Njujorčani grade prihvatilište za neizlječive bolesnike, prvo u BiH

Gradi ga Udruga ‘Sv. Josip Radnik’ iz N. Yorka sa sjedištem u Međugorju, a investitora predstavljaju s. Muriel i gđica Mary
09. studenoga 2010. u 16:24 0 komentara 301 prikaza
hospicij
Foto: Ivan Kaleb

U ljubuškom naselju Bučine, u blizini Doma za stare i nemoćne “Sv. Josip Radnik”, gradi se hospicij (sklonište, prihvatilište, svratište) za smještaj bolesnika za čiju bolest nema lijeka. Gradi ga Udruga ‘Sv. Josip Radnik’ iz New Yorka sa sjedištem u Međugorju. Udrugu, odnosno investitora, predstavljaju časna sestra Muriel Geisler i Mary Walsh, velike humanitarke koje već dugo godina pomažu ljudima u BiH. Hospicij će imati 14 dvokrevetnih soba i jednu trokrevetnu, tako da će moći primiti 31 bolesnika. Imat će restoran, kuhinju i prostorije za osoblje, liječnike, medicinske sestre te kapelicu za vjerske potrebe.

Općina dala zemljište

- Otvaranje je predviđeno za polovicu svibnja sljedeće godine. Radovi teku prema planiranoj dinamici. Udruga sv. Josip Radnik na sebe je preuzela izgraditi zgradu po načelu ključ u ruke, a opremanje namještajem i uređenje okoliša, dvorišta na sebe je preuzela općina Ljubuški. Novac za izgradnju prikupljen je od prijatelja iz Irske i SAD-a, a nakon što se napravi, hospicij će biti predan općini. Ovim udruga zaokružuje svoje dosadašnje predviđene planove ovdje, a hoće li se ubuduće još nešto graditi, ostaje vidjeti i ovisi o mogućnosti u zemljama donatora, kaže Ivan Sulić, komercijalist, voditelj prodaje u građevinskom poduzeću Kons, koje izvodi radove i osoba zadužena za vezu s investitorima.

Kao i pri izgradnji doma za stare i nemoćne i u ovom poslu općina Ljubuški se pokazala u dobrom svijetlu, dala je zemljište, osigurat će komunalije, struju, vodu telefon. Bolesnici će se moći primati i iz šireg okruženja Hercegovine, a smještaj će biti besplatan. Prednost će imati siromašni i ugroženi bolesnici. Smještaj će imati oni koji imaju dijagnozu neizlječive bolesti, koje je bolnica otpustila, a kući se o njima nema tko skrbiti. Ivan Sulić kaže da je ovo prvi hospicij u BiH, a ovakve razine nema ni u Hrvatskoj.

- U RH postoji neki oblik pri bolnici u Kninu, a u BiH samo dnevni hospicij u Tuzli.

Bolesnici će dobivati samo lijekove za ublažavanje bolova i bitno je dati im duhovnu i moralnu skrb i potporu. Svrha je da se bolesnicima u njihovim zadnjim danima života posveti briga, ljudskost i duhovna dimenzija, kaže Sulić.

Uspostava rada

Koliko će ljudi biti zaposleno, zasad se točno ne zna. Muriel i Walsh pokušavaju uspostaviti vezu s organizacijama i ustanovama koje vode hospicije u Engleskoj i Irskoj kako bi doveli osobu, dragovoljca humanitarca, za probno razdoblje od dva-tri mjeseca koji bi organizirao i uspostavio rad u ljubuškom hospiciju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.