tko će pregovarati?

Njemačka stavlja novi uvjet Srbiji: Mora potpisati ugovor s Kosovom

tomislav nikolić
Reuters/PIXSELL
07.10.2012.
u 11:39

Dojam je kako za pregovarački stol ne žele sjesti ni premijer Ivica Dačić, ni predsjednik Tomislav Nikolić i pokušavaju sve prebaciti na više ministara ili na šefa koji je zadužen za tehničke pregovore.

Njemačka ustraje da Srbija s Kosovom potpiše ugovor o normalizaciji odnosa doznaje beogradski Blic, pozivajući se na diplomatski izvor blizak administraciji Bruxellesa.   Njemački pritisak da se u službeni dokument Europske komisije, koji će biti objavjeni 10. listopada, ubaci novi uvjet za Srbiju vezan za dalji napredak u europskim integracijama, vrlo je pojačan u zadnje vrijeme, a odnosi se na obvezu Srbije da se na normalizaciju odnosa s Kosovom obveže u pismenom obliku.

Izvori Blica tvrde kako je pritisak na Komisiju pojačan nakon Glavne skupštine UN gdje su se, na marginama skupštinskih zasjedanja, susreli predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Catherine Ashton, šefica diplomacije EU, a razlog je što za razgovora o pokretanju budućeg političkog dijaloga, na vrhu, između Prištine i Beograda nije došlo do konkretnog dogovora tko će voditi te pregovore i što se čitava stvar razvodnjava.

- Vlasti u Beogradu sada, suprotno očekivanjima, odugovlače odrediti pregovarača. Dojam je kako za pregovarački stol ne žele sjesti ni premijer Ivica Dačić, ni predsjednik Tomislav Nikolić i pokušavaju sve prebaciti na više ministara ili na šefa koji je zadužen za tehničke pregovore.

Posljednje Nikolićeve izjave kako u EU neće žuriti i da će Srbija postaviti uvjete, protumačene su kao nedostatak volje postizanje dogovora o normalizaciji odnosa. Zato je njemačka strana pojačala pritisak da se već sada u dokument Europske komisije unese zahtjev Beogradu kao uvjet za dobijanje datuma o otpočinjanju pregovora o pridruživanju, potpisivanje neke vrste sporazuma s Kosovom. Nitko ne određuje da li će to biti sporazum, dogovor, ugovor ili neka druga forma - pojašnjava izvor beogradskog dnevnika iz Bruxellesa. 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 4

DO
dog
21:35 08.10.2012.

Samo sto Srbija ispuni zahteve, oni se pojave sa predomisljanjem i novim zahtevima, vise su postali dosadni, ali sreca je pa imaju novog predsednika, koji je cini mi se rekao ovako: Dosta je Srbija trcala za EU, ne treba ona nama vec mi njoj.. Sada malo kocimo, i neka trce oni kojima trebamo. Ovaj govor je bio fenomenalan, i svaka cast na ovakvom stavu, ne treba se sve prodavati zbog te EU.

UG
ugljesa
23:11 08.10.2012.

Tomislav Nikolić je već rekao da ugovor o normalizaciji odnosa sa Kosovom Srbija neće potpisati. Da bi to praktično bilo priznanje. Srbija ne priznaje tzv. državu Kosovo. Kako se može onda potpisati normalizacija odnosa? To je priznanje, nemački parlamentarci koji su bili u Srbiji tražili su da Srbija prizna Kosovo. Ako Nemačka na tome bude insistirala onda će se pregovori prekinuti. Po tu cenu Srbija neće u EU.

UG
ugljesa
23:14 08.10.2012.

07.10.2012. u 15:58h Louie je napisao/la: Ha ha ha Sto se mora onda se moraaaaa ---------- Srbija to neće potpisati ni milom ni silom. Kosovo je na silu oduzeto. Ako je već nezavisno zašto onda traže da ga Srbija prizna?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?