PROMJENA NUŽNA

Niti jedan od tri konstitutivna naroda neće biti diskriminiran

Borjana
VL FOTO
01.09.2010.
u 07:53

Reforma lokalne samouprave se mora provesti na razini cijele Bosne i Hercegovine

Na poziv predsjednika Republike Slovenije Danila Türka predsjednica FBiH i kandidatkinja HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto susrela se jučer u Ljubljani sa slovenskim predsjednikom i razgovarala o aktualnom stanju u BiH te prilikama i odnosima u FBiH. Ovaj sastanak je nastavak započetih razgovora predsjednice Krišto i predsjednika Türka tijekom susreta u Ljubljani u lipnju ove godine i potvrda odličnih odnosa između BiH i Slovenije, budući da je ovo njihov treći susret u posljednja tri mjeseca.

Funkcioniranje vlasti

Predsjednica Krišto je ovom prigodom detaljno informirala slovenskog predsjednika o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH te o problemima, odnosima i načinu donošenja odluka unutar nepravednog i neodrživog ustavnopravnog okvira unutar BiH. Govoreći o aktualnim prilikama u BiH i FBiH, predsjednica Krišto je istaknula kako se stanje mora žurno mijenjati i kako BiH rješenje za svoje probleme mora tražiti u novom ustavu kojim će osigurati istinsku ustavnu jednakopravnost za sva tri konstitutivna naroda kojim će stvoriti temelj izgradnje gospodarstva, institucija, znanosti kao i svih drugih oblika društvenog života. Trenutačna politička situacija u zemlji je složena što proizlazi upravo iz sadašnjeg ustavnog uređenja. Tijekom jučerašnjeg susreta u Ljubljani predsjednik Republike Slovenije Danilo Türk napomenuo je kako se složena situacija u BiH u ostalim zemljama ne percipira dovoljno jasno, zbog čega međunarodna zajednica ne zna kako reagirati. Slovenski predsjednik se posebno zanimao za funkcioniranje i međusobne odnose jedinica lokalne samouprave u FBiH.

Uspješnost suradnje

Türk je izrazio nadu da će buduće promjene donijeti pozitivne pomake u BiH te napomenuo kako ne treba očekivati da će one same transformirati BiH u uređenu europsku državu bez želje da se te promjene i provedu. Uz povoljnu ocjenu o uspješnosti dosadašnjih razgovora, Krišto i Türk izrazili su obostrano zadovoljstvo i želju za ponovnim susretom u sljedećih nekoliko mjeseci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?