Intervju

Nismo u mliječnom ratu s Hrvatskom

Kalaba
20.02.2013.
u 10:27

Direktor Kalaba: Mislim da smo pomogli svima ukazujući da postoji ovaj problem s aflatoksinom

Pronalazak prekomjernih doza aflatoksina u određenim pošiljkama mlijeka iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Mađarske i Slovenije, izazvao je veliku pozornost javnosti u BiH. Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba za Večernji list ističe kako su analize poduzete u pravom trenutku te kako su zahvaljujući otkriću bh. inspektora, i druge zemlje obratile dodatnu pozornost na mogućnost pojave aflatoksina u mlijeku. Odlučno odbacuje tvrdnje kako je inspekcija bila usmjerena protiv hrvatskih proizvođača, što potvrđuje i zadnjim podacima da je aflatoksin otkriven i u mlijeku iz drugih država. Objašnjava da se u BiH najviše mlijeka uvozi iz Hrvatske i Srbije te da je samim tim i najveća mogućnost da se analiziraju upravo proizvodi iz tih zemalja. Kalaba najavljuje i nastavak analiza mlijeka i svih drugih proizvoda životinjskog podrijetla.

Ima li trenutačno na bh. tržištu mlijeka s povećanom koncentracijom aflatoksina i drugih potencijalno opasnih sastojaka?

Mi smo pokazali veliku ozbiljnost kod uzorkovanja proizvoda životinjskog podrijetla na našim granicama. Prije smo radili neke druge analize, a sad smo zaključili da bi bilo dobro raditi kontrole i na aflatoksin. Mislim da smo pomogli svima ukazujući da postoji ovaj problem s aflatoksinom, i to ne samo u zemljama u čijem smo mlijeku otkrili aflatoksin, već i u drugim državama. Tvrdim da smo mi zahvaljujući svojim kontrolama spriječili da mlijeko s nedopuštenim dozama aflatoksina dođe do potrošača. To mlijeko je još uvijek u objektima istovara i entitetske inspekcije odlučuju hoće li ti proizvodi biti uništeni ili eventualno vraćeni proizvođaču. 

Mediji, ali i neki proizvođači su cijeli ovaj slučaj nazvali “mljekarskim ratom” između BiH i Hrvatske. Slažete li se s takvim ocjenama?

Uopće se ne slažem s takvim ocjenama i odgovorno tvrdim da ovo nije mljekarski rat. Ovo su redovite kontrole koje mi provodimo i time pokazujemo ozbiljnost u radu. Ako to netko shvaća drukčije, moram reći da griješi.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?