Livno

Nikolinina pobjeda

livno
VL FOTO
16.04.2012.
u 10:43

Pobjeda učenika Unatoč prešutnom ukidanju njemačkog jezika, u Hercegbosanskoj županiji dobili državne prvake u predmetu koji je ukinut

Na prestižnom državnom natjecanju DeutschOlympiade u Sarajevu na Goethe-Institutu, čiji su pokrovitelji Goethe-Institut i BHDLV (Udruga nastavnika njemačkog jezika BiH), u jakoj konkurenciji pobijedila je učenica Nikolina Semren iz Gimnazije Livno na razini B2 i tako se s svojom profesoricom Kristinom Krezo plasirala na međunarodno natjecanje iz njemačkog jezika Internationale DeutschOlympiade Frankfurt am Main 2012.

Tri učenika uspješna

Natjecanju je predhodilo županijsko, gdje je na razini A2 pobijedio Anton Milošević (Gimnazija Glamoč), koji je s prof. Ildom Šanjta na državnom natjecanju u Sarajevu osvojio 2. nagradu, a maturantica Kristina Krželj iz Gimnazije Livno je osvojila 1. mjesto na C1 na županijskom natjecanju, te se tako od troje učenika i profesora iz HBŽ-a dvoje vratilo s dvije osvojene nagrade na državnoj razini. - Unatoč prešutnom ukidanju njemačkog jezika od ministrice u tehničkom mandatu, kao prvog stranog jezika u HBŽ-u, koji se do prije tri godine izučavao u kontinuitetu 25 godina na ovim prostorima, dogodilo se da imamo državne prvake u predmetu koji je ukinut. Apsurd! I inat nekolicine entuzijasta koji vole svoj poziv i pošteno ga obavljaju za djecu i zbog djece. S obzirom na sve probleme u obrazovanju HBŽ-a vezane uz njemački jezik, pobjeda je svojevrstan presedan, znakovit simbol protesta i dokaz neupitne kvalitete rada učenika i profesora, čiji se rad, trud i zalaganje sustavno već tri godine obezvrijeđuje i bagatelizira - tvrdi Kristina Krezo, prof. Gimnazije Livno čija je učenica osvojila prvo mjesto a ista je i član NO BHDLV. Livnjaci su ponosni na svoju mještanku, koja je u jakoj konkurenciji, gdje se natjecao RS i FBiH s osam zastupljenih županija, HBŽ-u  je donijela dvije nagrade, 1. mjesto na B1 -  Nikolina Semren, Gimnazija Livno i 2. mjesto na A2 – Anton Milošević, Gimnazija Glamoč.

Vezani i emotivno

Desetljećima su Livnjaci odlazili “trbuhom za kruhom” put Njemačke te im je poznavanje jezika često bio presudan, pa i za golo preživljavanje. Iako engleskim jezikom govori sve više mladih, tvrde kako su Livnjaci za njemački jezik vezani emotivno. Dok se učenici pripremaju kako bi opravdali osvojena mjesta, profesori se ne mogu pomiriti s činjenicom da za njemački jezik nema mjesta. - Iz veleposlanstava Njemačke, Austrije i Švicarske stižu pisma potpore našoj udruzi. Tražimo i tematsku sjednicu OV-a Livno, naši zahtjevi i upozorenja leže šest mjeseci u ladicama općinskog pročelnika za društvene djelatnosti. Tražimo zauzimanje jasnog stava po ovom pitanju, prije svega roditelja učenika, tražimo provođenje javnih anketa i mišljenje struke? Za predsjednika OV-a naše pitanje “nije od značaja” niti je “tema” za sjednicu OV-a Livno. Unatoč svemu ipak smo tu. I dalje radimo i donosimo velike prestižne nagrade u naše male neopremljene škole. Naši učenici i njihovo zavidno znanje su nam jedina zadovoljština - tvrdi Krezo.

Komentara 1

SL
slavtraveller
15:24 16.04.2012.

cestitke!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?