Banja Luka

Nikolić će doći u glavni grad BiH čim dobije poziv

Tomislav Nikolić
26.12.2012.
u 17:16

Teme razgovora odnosile su se na unapređenje specijalnih veza RS-a i Srbije, posebno u energetici

Prvi put otkako je izabran za predsjednika Srbije, Tomislav Nikolić službeno je posjetio Banju Luku. On je jučer zajedno sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem, te predsjednikom i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Aleksandrom Džombićem, sudjelovao u radu sjednice Vijeća za suradnju RS-a i Srbije.

Specijalne veze

Teme razgovora odnosile su se na unapređenje specijalnih veza RS-a i Srbije, posebno u oblasti energetike, ali mnogo više od toga pozornost i reakcije izazvala je odluka predsjednika Nikolića da glavni grad entiteta, a ne države bude odredište njegovog prvog službenog posjeta BiH. -Srbija je jamac Daytonskog sporazuma i Republika Srpska ga u potpunosti provodi u okviru BiH, države stvorene Daytonskim sporazumom, koju mi svi poštujemo - kazao je Nikolić u Banjoj Luci. Poručio je da nigdje ne ide nepozvan, što je bio izravan odgovor na činjenicu da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izbjegava sastanak na predsjedničkoj razini. Nikolić kaže kako je pozvao na dogovor „u svako doba“ i Izetbegovića i hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića i kosovsku predsjednicu Atifete Jahjagu. -Gospodin Izetbegović nema razloga da loše govori o meni. Ja sam javno kazao da ću doći u Sarajevo kad god me pozovu, ali doista ne bih išao kucati na vrata ako nisam pozvan, niti je to praksa u svijetu, kazao je Nikolić komentirajući Izetbegovićevu izjavu da bi bilo bolje da je Nikolić prvo posjetio Sarajevo.

Nastup Izetbegovića

Ovu temu nije mogao zaobići ni Milorad Dodik, ustvrdivši kako Izetbegović iznosi stavove samo uime bošnjačkog naroda, a da za istupanje ispred države BiH mora imati suglasnost predstavnika druga dva naroda. Izetbegović se oglasio i jučer pred dolazak Nikolića i Dačića u Banju Luku, rekavši da je iz BiH odavno pružena ruka prema Srbiji, ali da je problem “u Nikolićevim izjavama o BiH”, u kojima je isticao da ona umire pred našim očima, ali i negiranje presude o genocidu u Srebrenici. - Vrijeme je da Nikolić izađe iz cipela oporbenog političara i da se počne ponašati kao lider koji želi dobro i svojoj zemlji i regiji - poručio je Izetbegović srbijanskom predsjedniku. Nikolićev dolazak u Banju Luku može se tumačiti i kao nastavak procesa pomirenja njega i Dodika, koji je podupirao Nikolićevog ljutog protivnika Borisa Tadića i njegovu Demokratsku stranku. Nikolić i Dodik su se već sreli u nekoliko navrata, ali njihovi odnosi daleko su od idiličnih. Da je Dodik i dalje skloniji demokratima, a ne Nikoliću pokazalo se i jučer kada je Dodik samo nekoliko sati nakon što je ispratio Nikolića iz Banje Luke, primio gradonačelnika Beograda i novog predsjednika DS-a Dragana Đilasa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?