JAR

Nigerija treći put u povijesti osvojila Afrički kup nacija

Mba
Reuters/PIXSELL
10.02.2013.
u 22:11

Nigerijska nogometna reprezentacija pobijedila je u finalu Burkinu Faso s 1:0 i po treći put u povijesti osvojila Afrički kup nacija. Ovogodišnji se turnir igrao u JAR-u

Prvi put nakon 19 godina i čuvene generacije iz 1994. godine Nigerija je osvojila kontinentalnu titulu. u finalu Afričkog kupa nacija s 1:0 pobijedili su Burkinu Faso, najugodnije iznenađenje turnira. Treći je to trijumf Nigerije u ovom natjecanju. Ranije su osvojili ovo natjecanje 1980. i 1994. godine. Više naslova imaju samo Egipat (7), Gana (4) i Kamerun (4).

Sudbina je htjela da nakon gotovo dva desetljeća ponovno trofej podigne Stephen Keshi, nigerijski izbornik koji je davne 1994. godine svoju reprezentaciju predvodio kao kapetan. Keshi je tako postao tek drugi čovjek u povjesti kojemu je to uspjelo kao igraču i treneru. Pred gotovo 90 tisuća gledatelja na Soccer stadionu u Johannesburgu novi nigerijski junak postao je Sunday Mba, dečko koji igra u domaćoj ligi, a sinoć je sjajno poentirao u 40. minuti.

Isti je igrač postigao i pobjednički pogodak u četvrtfinalu protiv Bjelokosne Obale, prvog favorita turnira. jedan od najboljih igrača sinoć je bio Chelseaov ofenzivni veznjak Victor Moses koji je i dodao loptu Mbi prije nego je ovaj poentirao Najbolji strijelac turnira s četiri pogotka u pet utakmica bio je Emanuel Emenike, napadač moskovskog Spartaka. U galeriji zanimljivih likova svakako je i nigerijski branič Yoseph Yobo, koji inače igra u Fenerbahčeu, a jučer je nakon šestog pokušaja osvojio ovaj turnir.

- Glavni razlog zbog kojeg smo ovo uspjeli je momčadski duh kojeg sve ove godine nismo imali. Napokon smo premostili različite kulture unutar momčadi - kazao je Yobo. Burkini Faso nije pomogao ni najbolji igrač Jonathan Pitroipa kojemu je izbrisan crveni karton iz polufinalne utakmice. Suci su naknadno ustanovili da ga nije zaslužio.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije