Pet godina je prošlo

Ni danas se ne zna tko je naručio Pukanićevo ubojstvo

Ivo Pukanić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
23.10.2013.
u 07:50

Uza sva za suđenja ključno pitanje tko je naručio ubojstvo i dalje visi u zraku i teško se oteti dojmu da ga, oni koji bi trebali namjerno zaobilaze.

Prošlo je točno pet godina od eksplozije paklene naprave na parkiralištu redakcije Nacionala u Palmotićevoj ulici. Grunulo je tako snažno da se zatreslo pola naselja, stakla su pucala na okolnim zgradama, a vijest o smaknuću Ive Pukanića i Nike Franjića, njegovog čovjeka od povjerenja proširila se munjevitom brzinom cijelom regijom. Bilo je teško povjerovati da je najkarizmatičnija osoba u hrvatskom novinarstvu nestala u jednom trenutku. Niko Franjić, poznat kao iznimno zabavan i srdačan, nije imao sreće. Tog dana nije ni trebao ući u Pukijev lexus budući da se s kolegama u redakciji, prije selidbe iz Zagreba, pozdravio već nekoliko puta.

Da mu prijete Puki je u svom stilu još prije glasno upozoravao, čak je organizirao konferenciju za novinare na kojoj je nacrtao bezuspješan pokušaj atentata koji je netom prije doživio u središtu Zagreba, no malo tko mu je vjerovao.

Egzekutori Pukanića i Franjića pravomoćno su osuđeni u Zagrebu na dugogodišnje zatvorske kazne. Slobodan Đurović, Kardinal zaradio je 23 godine robije, organizator ekipe Robert Matanić iza rešetaka će provesti 35 godina zatvora, a neposredni izvršitelji Željko Milovanović 40 ljeta, Bojan Gudurić 33 godine, a Luka Matanić i Amir Mafalani 16 godina. Njihovi branitelji nikad se nisu prestali žaliti na, kako neki od njih ističu, veliki niz učinjenih propusta i pogrešaka policije, tužiteljstva i suda. U Beogradu se trenutačno vodi suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića, a hoće li Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović biti osuđeni tek će se vidjeti.

No, uza sva za suđenja ključno pitanje tko je naručio ubojstvo i dalje visi u zraku i teško se oteti dojmu da ga, oni koji bi trebali namjerno zaobilaze. Ostaju tek teorije zavjere, jedna o duhanskoj mafiji iza koje stoji Stanko Subotić Cane, a druga o sprezi političkih, policijskih i obavještanih struktura Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

>> Ubojstvo I. Pukanića – Đuroviću smanjili kaznu, ostalima potvrdili

>> Obitelj Nike Franjića od optuženika traži 400.000 €

>>Mataniću, Đuroviću i drugima ukupno 165 godina

>>Đurović: Pet sam godina zatočenik hrvatskog pravosuđa

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?