NITKO NE MARI

Nezaposlenih u BiH sedam puta više nego u Austriji

\'16.02.2011., Zagreb - U Hrvatskoj je broj nezaposlenih presao 330 000.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL\'
Petar Glebov/PIXSELL
06.05.2011.
u 10:29

Najveća stopa nezaposlenosti u EU-u bilježi se u Španjolskoj te u Litvi i Latviji, oko 17 posto. BiH i dalje rekorder po nezaposlenosti

Stopa nezaposlenosti u BiH veća je gotovo sedam puta nego u razvijenijim zemljama EU-a, donose najnoviji statistički pokazatelji.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, stopa nezaposlenosti u našoj zemlji iznosi oko 27,2 posto, dok je, kako pokazuju rezultati istraživanja koje je ovih dana objavio Eurostat (Središnji europski ured za statistiku), u Nizozemskoj, Austriji i Luksemburgu bez posla svega četiri posto građana. Najveća stopa nezaposlenosti u EU bilježi se u Španjolskoj, oko 20 posto, te u Litvi i Latviji, oko 17 posto. BiH tako ostaje i dalje rekorder po nezaposlenosti.

Kako je za Nezavisne rekao Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, podaci o tome da je nezaposlenost u našoj zemlji nekoliko puta veća nego u svim zemljama EU-a su točni.

“Rezultat je propadanje kompanija, ali i nebriga države da tom problemu posveti dovoljno pozornosti. Sve to je rezultiralo zatvaranjem mnogih radnih mjesta”, žali se direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Komentirajući nezaposlenost u našoj zemlji, Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, uvjerava da poslodavci i sindikalci u posljednje vrijeme sprovode brojne aktivnosti. “Imamo vrijeme koje su obilježili katastrofalni podaci i ovo koje je pred nama, za koje se nadamo da će donijeti saniranje takvog stanja”, optimističan je Bahto.

On tvrdi da poslodavci i predstavnici sindikalnih organizacija mogu zajedno popravljati poslovni ambijent u BiH, i dodaje da se na tome i radi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?