Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Nestalo je i zvono nakon krađe svećenikova auta

Osumnjičeni zvono pokušali prodati otkupljivaču metala u Vinjanima
03. studenoga 2011. u 09:53 2 komentara 480 prikaza
zvono
Foto: VL FOTO

Samo dvije noći nakon krađe svećenikova vozila, Tomislavgrađani su doživjeli i svetogrđe. Mještani zaseoka Blaževići, sela Kazaginac, neugodno su se iznenadili kad su na groblju svetog Josipa Radnika, na blagdan Svih svetih došli posjetiti grobove svojih najmilijih i vidjeli da na kapelici nedostaje brončano zvono. Nestanak zvona prijavljen je policiji koja je izašla na očevid.

Nije grudsko zvono

- Kad je ukradeno zvono, još se točno ne zna, kazao je Marko Ivan Blažević istaknuvši: - U subotu sam sa suprugom čistio groblje, ali nisam ni gledao prema zvonu niti primijetio nestanak.

Kako se dalo vidjeti, kradljivci su pilom za metal otpilili noseće vijke i kroz stražnji otvor kapelice pomoću drvene grede spustili 82 kg teško zvono na tlo. Zvono stučeno u 49 dijelova dvojica Tomislavgrađana, koji su osumnjičeni da su kradljivci, preko posrednika iz Posušja pokušali prodati u Vinjanima kod lokalnog otkupljivača metala. Tražili su oko 700 KM. Kad je otkupljivač metala vidio da se ne radi o običnom metalnom otpadu nego o dijelovima zvona, svoje zapažanje prijavio je mjesnom župniku don Joki Blaževiću. Budući da je već prije nestalo jedno zvono s kapelice kod Gruda, prvo se pretpostavljalo da je riječ o njemu, ali kad je prijavljen i nestanak zvona s groblja sv. Josipa Radnika tek se tada utvrdilo pravo podrijetlo.

Trud gastarbajtera

Prema kazivanju ogorčenih mještana, zvono je naručeno i izliveno u Passau u Njemačkoj 1976. i njega je autobusom dovezao Stipe Blažević Lipan. Cijena zvona tada je bila 2000 njemačkih maraka, ali je sve zadivio trud ovog gastarbajtera koji je iz tuđine donio težak teret.

Podsjetimo, Tomislavgrađani su ostali u šoku nakon što je svećeniku ukradeno vozilo marke polo, splitskih registarskih oznaka ST 656 PO, i to dok je bilo parkirano u krugu samostana Karmela sv. Ilije u mjestu Zidine. Oštećeni svećenik je u sporno vrijeme, između 18 i 22 sata, održavao seminar duhovne obnove za vjernike iz čitavog kraja. Dok su oni molili, lopovi su iskoristili trenutak i odvezli plijen u nepoznato.

  • vrisak:

    Krtica ako si cita clanak onda si moga-mogla procitat da ti lopovi nisu slijedili svcecenike vec krali hrvatsko crkveno blago...

  • jamanuša:

    ...ovo je dno dna, svetine se ne smiju rušiti pljačkati ma čije bilo - nemojte se ponašati kao Srbi uništavači 1133 uništene i opljačkane crkve u Hrvata, teško se žive istina,nije to razlog za svetogrđe, vrati te se što prije ... prikaži još!e vjeri i moralu lakše će te podnijeti breme života- spasite se od samih sebe.