SIP

Nema uvjeta za objavu mandata za Dom naroda

parlament
VL FOTO
10.02.2011.
u 12:18

SIP dalje podsjeća na odredbe Izbornog zakona BiH prema kojima zakonodavna tijela u deset županija biraju 58 delegata u Dom naroda, i to po 17 delegata iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda te sedam iz reda ostalih.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine priopćila je danas da se još nisu stekli uvjeti za potvrđivanje i objavu u službenom glasniku rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a time ni za dodjelu uvjerenja o novom mandatu delegatima.

To je zato što u županijskim skupštinama još nisu okončani posredni izbori delegata za taj nivo, obrazloženo je u priopćenju.

SIP dalje podsjeća na odredbe Izbornog zakona BiH prema kojima zakonodavna tijela u deset županija biraju 58 delegata u Dom naroda, i to po 17 delegata iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda te sedam iz reda ostalih.

"Podsjećamo da su utvrđeni, ali ne i potvrđeni, rezultati posrednih izbora provedenih u skupštinama Unsko-sanske, Tuzlanske, Zeničko-dobojske, Bosanskopodrinjskog i Kantona Sarajevo, uz napomenu da iz triju županijskih skupština (TK, ZDK i KS) nije izabran zakonom propisan broj delegata pripadnika odgovarajućeg naroda.

Popuna nedostajućih delegata izvršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH u kojem se navodi da Centralna izborna komisija BiH vrši ponovnu raspodjelu mjesta koja se ne mogu popuniti iz jedne županija odmah po završetku prvog kruga izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u svim županijama.

Odredbe člana 1.3a Izbornog zakona BiH propisuju da mandat članova predstavničkih tijela izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku BiH te da je izabrani nositelj mandata, izabran na neposrednim i posrednim izborima, dužan da potpiše izjavu kojom odbija ili prihvata mandat na obrascu koji propisuje SIP BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:22 11.02.2011.

njima triba ka i biskupima kad biraju papu u sobu i kad se dogovore onda i otirat kuci i bez prava da se i dalje bave tim poslom

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?