NOVAC

Nema traga milijunima plaćenim iz BH Airlinesa

bhairlines
Zvonimir Čorić
15.06.2010.
u 09:14

Kompanija nema sređenu dokumentaciju o trošenju novca, a djelatnike zapošljava na crno, odnosno bez ugovora o radu

Ured za reviziju institucija FBiH u svom najnovijem izvješću o radu zrakoplovne kompanije BH Airlines postavlja pitanje gdje je nestalo 3,917.792 KM avansa koji je trebao biti uplaćen na nekretnine, postrojenja i opremu.

Nema papira o milijunima

Navedeni iznos, ističu revizori u svom izvješću, knjižen na osnovi odluke Vlade FBiH o davanju suglasnosti na uvećanje osnovnog kapitala JP Air Bosna Sarajevo za uplaćeni iznos od 2,872.096 USD po osnovi avansne uplate prve tranše Vlade Federacije BiH u korist kompanije Airbus Industrie France, iz 2005. godine, prema ugovoru, radi nabave dva zrakoplova tipa AIRBUS 319-100. No, revizorima nije predstavljena dokumentacija na temelju koje bi utvrdili kada su i s čijeg računa uplaćena sredstva, a ni ugovor prema kojem je izvršena uplata. Prema izjavama odgovornih u BH Airlinesu, ne raspolažu predmetnom dokumentacijom niti bilo kakvom pismenom korespondencijom o usaglašavanju s korisnikom sredstava, zbog čega revizori nisu u mogućnosti potvrditi utemeljenost i opravdanost iskazanog iznosa. S obzirom na navedeno i činjenicu da je od navedene transakcije proteklo više od pet godina, Ureda za reviziju institucija Federacije BiH također nije u mogućnosti potvrditi realnost iskazanog avansa u iznosu od 3,917.791 KM.

Piloti rade na crno

Revizori menadžmentu kompanije zamjeraju što većinu angažiranog osoblja, od pilota do servisera, zapošljava nezakonito. Podatak da se djelatnici BH Airlinesa zapošljavaju bez poštivanja Zakona o radu zvuči u najmanju ruku čudno s obzirom da je Vlada Federacije BiH još suvlasnik ove zrakoplovne kompanije. Uz dva izvršna direktora, angažirano letačko osoblje i druge stručne osobe zadužene za održavanje i servisiranje iznajmljenog aviona također rade bez zaključenih ugovora o angažmanu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?