CIRKUS

Nelegalni Dom naroda Parlamenta FBiH, a protiv Krešića prijava

dom
Vlž
18.03.2011.
u 09:51

Predsjednica FBiH pripremila je kaznenu prijavu protiv S. Krešićaovog

Temeljem poziva za sazivanje i održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, predsjednica FBiH Borjana Krišto pripremila je kaznenu prijavu protiv predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH Stjepana Krešića. - Prijava se odnosi na zloupotrebu službenih ovlasti i položaja, odnosno upućivanje poziva za konstituirajuću sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH suprotno odredbama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. Kaznena prijava bit će proslijeđena nadležnim institucijama na postupanje, priopćeno je iz Ureda predsjednice FBiH. Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, koji nije formiran ni pet mjeseci od općih izbora održanih u BiH, unatoč upozorenjima SIP-a da je njezino održavanje nelegitimno, jer de facto izbori u BiH još nisu završeni sve dok se ne potvrde mandati svim izaslanicima ovoga doma, ipak je održana pod predsjedanjem Stjepana Krešića.

No, nakon što je konstatirano da sjednici nazoči 32 od ukupno 58 izaslanika, koliko ova parlamentarna razina treba imati: po 17 iz svakog konstitutivnog naroda i sedam iz reda ostalih naroda, sjednici je nazočilo 12 Bošnjaka, šest Hrvata, 11 Srba i tri pripadnika ostalih naroda, što je bio dovoljan broj za njezino održavanje. Međutim, pravu pomutnju su izazvali izaslanici iz SBB-a koji su izjavili da sjednici nazoče iz kolegijalnih razloga te da neće sudjelovati u donošenju odluka. Nakon toga uslijedila je stanka koja je trebala trajati samo 15-ak minuta, ali se odužila na skoro tri sata i nije bila jedina. Među izaslanicima je vladao prvi kaos, a na upite što se događa, nitko nije imao konkretan odgovor. Prvo su procurile priče kako je visoki predstavnik Valentin Inzko u uredu Stjepana Krešića, ali se ubrzo uspostavilo da je riječ o špekulaciji.

Tek nešto iza 14 sati po kuloarima federalnog Parlamenta počele su kružiti priče da je cijelu stvar pokrenula predsjednica Kluba Hrvata Elvira Abdić-Jelenović. I, doista se moglo vidjeti da se nešto u Klubu Hrvata događa, jer samo njihovih zastupnika nije bilo u dvorani, bifeu i hodnicima zgrade Parlamenta. Inače, kada je u pitanju Klub Hrvata, sjednici su nazočili Elvira Abdić-Jelenović iz Unsko-sanske županije - DNZ, Ivan Brigić iz Sarajevske - SDP, Ivo Divković iz Tuzlanske, Vesna Nemec-Klisura iz iz BPŽ-a te Karolina Pavlović iz SBŽ-a. Tek nešto iza 15 sati uslijedio je nastavak sjednice Doma naroda uz ponovno prebrojavanje prisutnih zastupnika, nakon čega je konstatirano da sjednici nazoči 31 izaslanik, što znači jedan manje s početka zasjedanja. Izaslanik koji je nedostajao u nastavku sjednice bila upravo predsjednica Kluba Hrvata Elvira Abdić-Jelenović.

Naime, Abdićeva je bila napustila zgradu Parlamenta, pa se vratila i poručila kako je sjednica nelegalna i ne želi da njen glas odlučuje. Iako je u nastavku sjednice još jednom pročitan dnevni red prema kojemu bi se trebali izabrati predsjedatelj i dopredsjedatelj Doma te predsjednik Federacije BiH i dopredsjednici, kao i predstavnici Mandatno-imunitetnog povjerenstva, uslijedila je ponovno stanka. Doznaje se da Elvira Abdić nije htjela staviti svoj potpis ispred Kluba Hrvata za imenovanja koja se tiču predsjednika FBiH i dopredsjednika. Ipak, na kraju su predloženi Živko Budimir, Svetozar Pudarić, Mirsad Kebo.

Komentara 6

KI
kilm
11:56 18.03.2011.

Prije bi se reklo cirkus a ne dom naroda

TU
Tuce
16:19 18.03.2011.

Ah,ti Abdici uvijek pisaju uz vjetar,kakv otac takva kci,otac je 91 destabilizovo zemlju sad hoce ta pisulja neznam koja budala dade glas zanju,Abdica sjeme treba isokorijenit iz Bosne oni su napravili mnogo zla ovoj zemlji.

DU
Deleted user
16:22 18.03.2011.

sad kad su muslimanski nacionalisti rasturili sve legalne institucije u bih, hrvati će morati formirati neko svoje koordinacijsko tijelo dok traje bezvlašće, a hrvatska je po daytonskom sporazumu jamac da neće biti majorizacije hrvata u bih - na toj premisi je formirana federacija bih - te se hrvatska po svojim međunarodnim obvezama mora uključiti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?